Hulp gevraagd: stam van de (Acacia?) bomen aangetast

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/10/2021 - 12:07
Laura82

Hulp gevraagd: stam van de (Acacia?) bomen aangetast

Goedendag!

Ik ben nog nieuw op dit forum en ben opzoek naar hulp voor twee Acacia (weet ik niet zeker)-bomen in onze tuin. Bij beide bomen (ze staan naast elkaar) is de stam aangetast. Zie foto's. Beide stammen hebben een grote beschadiging met daarin zichtbaar kleine gaatjes. De boom groeit goed en is mooi groen, daar zie ik geen bijzonderheid in. 

Weet iemand wat dit is en of wij er wat tegen moeten doen? 

Na de winter zullen we de bomen weer terugsnoeien naar de bol toe. We wonen nog niet zo lang hier en de bomen stonden al in de tuin. 

Hartelijk dank, 

Groeten, Laura

di, 19/10/2021 - 13:41
peterplant

Er zijn ooit wonden ontstaan in de stam. Meestal door de (vorige) eigenaar veroorzaakt

Onder die bast sterft het hout af en wordt aangetast door houtworm.

Normaal gesproken heeft de boom daar geen last van. Iets eraan doen doet meestal meer kwaad dan goed. Dus niet uitfrezen, niet afsmeren met wondafdekmiddel enzovoorts.

Wat dodelijk is voor o.a. de bolacacia is consequent elke lente knotten van de boom. Veel acacia's sterven daardoor na een jaar of 15 a 20 opeens af. Dat jaarlijks knotten kost de bpom te veel energie. Probeer af een toe een jaar over te slaan.

di, 19/10/2021 - 14:10
Laura82

Dank Peter, dan laten we het gewoon met rust. We knotten de bomen zeker niet ieder jaar. Om het jaar of soms twee jaar is ons aangeraden. Online las ik dat dit vooral in het vroege voorjaar moet. Dank voor de informatie. 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag