Kerstbomen worden bruin

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 11/05/2008 - 21:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kerstbomen worden bruin

In onze voormalige groentetuin hebben we 3 jaar geleden kerstbomen geplant, voornamelijk Piceainfo-icon Omorika, de Servische (blauw)spar.
Het 1e en 2e jaar deden ze het uitstekend maar nu wordt de helft plotseling bruin. Dat geldt ook voor de planten die een jaar geleden gezet zijn. Hoe zou dit komen ?

ma, 12/05/2008 - 00:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen idee; ergens mee gespoten, misschien?

za, 17/05/2008 - 16:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet niet als u uw kerstbomen bemest. In het voorjaar is het raadzaam om de alle kerstbomen te bemesten met patentkali (kalium) en Kieseriet (magnesium). Per hectare (10.000 m2) ongeveer 200 kg patentkali en 250 kg Kieseriet. Tevens verbetert de patentkali de waterhuishouding bij de kerstboom. Het element zorgt ervoor dat de cel het water beter kan vasthouden, ook onder moeilijke omstandigheden. Door de kali zijn de kerstbomen ook beter beschermt tegen ziekten en stimuleert het de knopvorming bij de kerstboom. Tevens zorgt de Kieseriet ervoor dat de kerstbomen groen blijven(stimuleert de groenbladkorrel)en het bevorderd het transport van voedingstoffen door de kerstboom. Echter wordt de bruine kerstboom van Kieseriet niet weer groen. Om de kerstbomen weer groen te laten worden, kunt u stikstof (KAS27)strooien en wel 75 kg per hectare. Strooi niet te veel en eenmalig, want anders wordt de kerstboom ziekte en plaag gevoelig. Op zichzelf hebben jonge aangeplante kerstbomen geen fosfor nodig. Fosfor zorgt voor een goeie wortelvorming. De kerstboom kan hierdoor beter de voedingstoffen uit de grond halen. Alleen bij een fosfaat gebrek in de grond fosfaat(superfosfaat) strooien (100 kg per hectare).

Heeft u al uw kerstbomen (zoals hiervoor beschreven) bemest, dan kan het zijn dat uw kerstbomen zijn aangetast door spint en luis. Het is de laatste tijd heel droog geweest en warm. Dit is uitstekend weer voor deze insecten. De kerstboom wordt door deze insecten geel of bruin van kleur, aangezien deze insecten water uit de kerstbomen trekken. Uw kerstbomen dient u dan te spuiten met in de vakhandel (Welkoop of andere zaak) verkrijgbaar bestrijdingsmiddel. U kunt admire + uitvloeier spuiten tegen luizen en Masai + uitvloeier tegen spint. Ik raad u aan om de kerstbomen met deze middelen minimaal twee keer per jaar preventief te bespuiten.

Op dit moment behoren uw kerstbomen als uit te spruiten. Zo niet reageer, dan snel. Ik raad uw aan om de voorgenoemde adviezen te bestureren en zonodig uit te voeren.

Ik hoop u hiermee van dienst te zijn.

Met vriendelijke groet,

een kerstbomenkweker

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag