luis en mieren in kersenboom

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/11/2005 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

luis en mieren in kersenboom

Ik heb in mijn kersenboom last van mieren die gezellig heen en weer lopen en luizen aan de uiteinde van de takken. Hierdoor heb ik geen vruchten meer aan mijn boompje. Kan ik zonder schade toe te brengen aan mijn vruchten mierenpoeder strooien om de boom en de boom bespuiten tegen de luizen.
Wie weet er raad?

Alvast mijn dank.

Johan

do, 10/11/2005 - 10:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan, Ik zou in ieder geval wat aan de luizen doen. Volgens mij is er ook speciale kleefstrip te koop die je om de stam kan plakken zodat de mieren niet meer naar boven kunnen. De mieren beschermen de luizen tegen natuurlijke vijanden.

do, 10/11/2005 - 20:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Om de mieren hoef je je in november niet druk meer te maken. Als het nog kouder wordt zie je ze niet meer. Hoewel ze er dan in het voorjaar weer zijn. Ik zou nu dus niet meer spuiten.
Ik neem aan dat het de bedoeling is om de kersen te eten. Daarom zou ik in geen geval met gif werken en ook het gebruik van lijmbanden vind ik niet sympathiek.
Jarenlang heb ik last gehad in mijn kardinaalsmuts op een stammetje van anderhalve meter hoog van net zo'n stroom mieren als waar u over schrijft en de bladeren verschrompelden door het gezuig van de luizen. Het suikerzoete vocht wat de luizen afscheiden, wordt door de mieren graag gegeten.
In het voorjaar heb ik op aanraden van een kennis brandnetelgier gemaakt. Twee handen vol brandneteltoppen in een een volle emmer water minstens een week laten staan totdat het gruwelijk stinkt. Dan is íe goed.
Ik heb een deel gezeefd door een doek en daarmee in de avond gespoten op de gehele boom. Verder het stammetje en de grond begoten met de gieter, waarop de buurvrouw vroeg of ik zo vies stond te doen. Ik heb dat een paar weken later nog eens herhaald, en ik ben dit jaar de koning te rijk, want ik heb geen luis en geen mieren meer gezien en mijn boompje was mooier dan ooit.
Het gebruik van brandnetelgier stinkt, maar dat is de andere dag al weg. En wat ook fijn is, het is plantaardig en niet giftig; alleen die kleine diertjes schijnen ervoor te verhuizen.
Groetjes, Frans.

ma, 21/05/2007 - 16:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb geen antwoordt
alleen hetzelfde probleem
dank u

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag