Luizen(?) in de varen

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 10/03/2006 - 16:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Luizen(?) in de varen

Hoi,

ik heb een kamerplant: een varen (ik weet niet wat voor soort), en wat ik dacht dat sporen waren (zo plant een varen zich immers voort) blijken nu beestjes. Het zijn er heel veel, zwarte puntjes lijken het. Ik denk dat het luisen zijn maar ik weet het niet zeker. Ze bewegen nauwelijks, daarom dacht ik ook dat het sporen waren. Is mijn varen nog te redden? Zo ja, wat moet ik dan doen? Moet ik de varen ook ver houden van mijn andere plantjes of springt de luis niet zomaar over?
Alvast bedankt,

groetjes Janneke

vr, 10/03/2006 - 19:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sporen zitten uitsluitend aan de onderzijde van de bladeren en ook nog in een heel regelmatig patroon, kenmerkend voor de soort varen. Zitten de zwarte puntje bovenop het blad, dan kan er luis aanwezig zijn. Luizen kunnen zeker op andere planten overgaan, vooral als er sappige jonge plantendelen in de buurt zijn.
Zet de varen dan maar apart en spoel hem af met een krachtige waterstraal. De meeste luizen overleven dit niet. Wel een paar maal herhalen. Spuiten met een anti-insekten spray, kan wel, maar varens verdragen doorgaans geen besrijdingsmiddelen.
Succes!

ma, 27/03/2006 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

in plaats van te spuiten met een bestrijdingsmiddel. kun je het ook eens proberen met zuure melk, geen grapje, werkt echt goed.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag