Thuis plantjes kweken is makkelijker dan ooit

Denk je eraan om thuis je eigen planten te kweken? Goed idee! Het is een leuke bezigheid en het maakt je huis ook een stuk gezelliger. Maar voordat je begint, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier vertellen we je alles over LED-licht, plantenvoeding kopen en wat je nog meer nodig hebt om je groene vrienden gelukkig te maken.


De kracht van LED

Licht is superbelangrijk voor planten. Ze hebben het nodig om te groeien. En weet je wat geweldig is voor licht? LED kweeklampen! Ze zijn niet alleen zuinig en gaan lang mee, maar ze geven ook precies het soort licht dat je planten nodig hebben. Bovendien worden ze niet zo warm als ouderwetse lampen, dus je kunt ze dicht bij je planten houden zonder ze te beschadigen.


Geef je planten voldoende te eten

Naast licht hebben planten ook voeding nodig. Ze houden van stikstof, fosfor, kalium en allerlei andere voedingsstoffen. Die zitten meestal al in potgrond, maar omdat je planten groeien, hebben ze af en toe een extra boost nodig. Daarvoor gebruik je plantenvoeding zoals plagron voeding. Let op: volg de instructies, want te veel is ook niet goed. Je kunt veel van dit soort producten kopen bij webwinkels als kwekenmetled.nl.En dan water... natuurlijk hebben planten water nodig! Maar hoeveel, dat hangt af van het soort plant. Een goede regel is om de aarde eerst een beetje te laten opdrogen voordat je weer water geeft. Zo voorkom je dat je planten 'verdrinken'.


Wat je nog meer nodig hebt

Naast licht en voeding zijn er nog een paar dingen die handig zijn als je thuis planten wilt kweken:


  • Potten: Kies potten die groot genoeg zijn voor je planten en zorg dat er gaten in de bodem zitten voor het overtollige water.
Thermometer en hygrometer: Hiermee hou je de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten. Ventilatie: Planten houden van frisse lucht, dus zorg voor wat luchtcirculatie in je plantenruimte.


Begrijp de omgeving van je plantjes

Hoe je planten zich voelen, hangt veel af van waar ze staan. Denk aan licht, temperatuur en hoe vochtig het is. Sommige planten zijn dol op zonlicht, terwijl anderen zich liever verstoppen. De meeste planten vinden temperaturen tussen 15-25°C het lekkerst en genieten van wat vocht in de lucht, maar er zijn ook planten die liever droog staan.En dan de ruimte: planten houden er niet van om opgepropt te zitten. Ze hebben ruimte nodig voor hun wortels en voor de lucht om tussen de bladeren door te waaien. Als ze te dicht op elkaar staan, kunnen ze ziek worden. Zorg dus dat iedereen genoeg plek heeft.Geef je planten voldoende liefde

Als je planten gelukkig willen zijn, moet je goed voor ze zorgen. Dat betekent dat je ze in de gaten moet houden: zijn ze gezond? Zitten er beestjes op? Zijn er dode blaadjes die weg moeten? En maak de bladeren af en toe schoon, zodat ze genoeg licht kunnen opvangen.Als je iets geks ziet, zoals blaadjes die geel worden of vlekken hebben, dan is er misschien iets mis. Check het snel, dan kun je het vaak nog oplossen.Waar je je planten neerzet, maakt ook veel uit. Sommige planten houden van zon, andere juist niet. En ze houden meestal ook van een beetje ruimte. Zorg dus dat ze niet te dicht op elkaar staan.En dan het allerbelangrijkste: geniet ervan! Thuis planten kweken is niet alleen goed voor de lucht in huis, maar het is ook superleuk om te doen. Je leert veel en het is heerlijk rustgevend. Met een beetje geduld en liefde zullen je planten prachtig groeien.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Tuinplanten
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.