Piepkleine zwarte insectjes op mijn (kamer)planten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 21/05/2008 - 19:48
Miekekolkman

Piepkleine zwarte insectjes op mijn (kamer)planten

Hallo allemaal

Sinds een dag of twee zitten er piepkleine insectjes op mijn planten. Het gaat om zowel mijn kamerplanten als de bolletjes die ik geplant heb en die nu beginnen uit te lopen. Deze had ik even binnen staan in verband met het slechte weer van de afgelopen dagen. Op deze uitlopers van mijn bollen viel het me als eerste op: kleine, zwarte beestjes, die ik niet herken. Ze zijn kleiner dan een millimeter, zie foto. Ik kan ze ook niet goed bekijken zo zonder loep. Vooral mijn vetplantje zit echt helemaal onder... Ze lijken te springen/vliegen, maar ze zijn zo snel en klein dat ik niet precies weet hoe. Ze verstoppen zich in de blaadjes als ik ze wil pakken. Wie weet wat dit is en hoe ik er vanaf moet komen?

Ik kan de foto er niet bij doen omdat ie te groot is...

Piepkleine zwarte insectjes op mijn (kamer)planten
wo, 21/05/2008 - 19:48
Miekekolkman

Hier nog een foto, misschien ter verduidelijking?

Piepkleine zwarte insectjes op mijn (kamer)planten
wo, 21/05/2008 - 20:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk rouwvarenmugjes, die vooral in een natte omgeving graag voorkomen. Houdt de kluiten wat droger en ze verdwijnen.

vr, 23/05/2008 - 23:03
Miekekolkman

Bedankt voor je reactie. Nou had ik zelf al even wat gegoogled, maar ik denk niet dat het een rouwvarenmug is. Die vliegen namelijk echt in het rond, en dat doen deze niet. Ze kruipen voornamelijk en lijken wanneer je ze aan wil wijzen snel weg te vliegen of te springen, maar ze zijn t eklein om dat echt goed te kunnen zien. Misschien hebben zo wat te maken met de drie luizen die ik op het plantje vond? De aarde is ook niet echt vochtig eigenlijk.

Mieke

za, 24/05/2008 - 13:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen idee, dan. Het lijkt me goed als je de planten buiten afspoelt. Een regenbui werkt ook verfrissend. Die Sempervivuminfo-icon kan er tegen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag