rhodondendron ziekte

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/02/2005 - 13:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

rhodondendron ziekte

Ik heb in November een aantal rhodondendrons geplaatst. Bij een ervan, een 'Beauty of Littleworth', zijn er nu op meerdere bladen witte vlekken die steeds groter en dan bruin worden. Ik neem aan de afvallen de volgende fase is.
Is dit een ziekte of zijn dit 'opstartproblemen'? Indien een ziekte, is het te behandelen?

zo, 06/02/2005 - 14:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op wat voor grond staan ze? Ze houden in ieder geval niet van kalkhoudende grond.
Het kan ook zijn dat larven van de taxuskever zich tegoed doen aan de wortels, is niet zo heel erg veel aan te doen -kippen en merels lokken - .
Of dat er sprake is van bladvlekkenziekte (een schimmelaandoening) in dit geval aangetast blad verwijderen en vernietigen - groeit de plant weer doorheen)

zo, 13/02/2005 - 11:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank Willem. De kweker hield het, bij het zien van het blad, op roest (en gaf mij een tweetal producten daartegen). Hij heeft het enkel over behandelen gehad, niet over verwijderen aangetast blad. Indien het niet afdoende zal zijn, zal ik drastischer maatregen nemen. Groet, rodo

zo, 13/02/2005 - 16:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Roest is volgens mij ook een schimmel. Ik zou het afgevallen blad in ieder geval wegruimen. Sporen van schimmels overwinteren vaak op het afgevallen blad. Succes en veel plezier met de bloe i volgend jaar...

za, 19/03/2005 - 21:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

rhodos houden inderdaad van zure grond. Hier in Nederland is de zuurgraad in de meeste gevallen te hoog. Je kunt de grond laten testen op zuurgraad bij de meeste tuincentra. pH moet < 5,5 zijn. Dit kun je bereiken door er pure turf bij te gooien en zo mogelijk door te werken. Bijmesten in maart met rhodomest van Ecostyle. Is organisch en er zitten speciale bacterien en schimmels in voor een goede start. Ziektes en vooral schimmels krijg je eerder bij een plant in slechte conditie. Is trouwens bij mens en dier hetzelfde.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag