Rozen met opgerolde bladeren

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 03/05/2019 - 13:30
Cella

Rozen met opgerolde bladeren

In april/mei krijgen de rozen opgerolde bladeren, later worden er weer normale bladeren gevormd. In de opgerolde bladeren heb ik tot nu toe geen insectenlarven aangetroffen. Wat zou het oprollen van de bladeren kunnen veroorzaken? 

Rozen met opgerolde bladeren
vr, 03/05/2019 - 14:02
GreenConnection

Dit zijn zgn. bladrollers;
De rupsen van de bladroller verschijnen eind april, begin mei en beschadigen de rozen door samenspinnen en vreten aan de jonge scheuten en uiteindelijk ook aan de bloemknoppen. Bij verstoring laten de larven zich naar de bodem zakken.

vr, 03/05/2019 - 20:37
Cella

Bedankt voor uw reactie! Het gaat in dit geval niet om rupsen van bladrollers. De bladeren zijn niet samengesponnen. Zij lijken 'uit zichzelf' opgerold te zijn. Ook vind ik geen frass van rupsen en geen vraat. In sommige jongere blaadjes zitten een paar ronde gaatjes, maar de meeste opgerolde blaadjes zijn gewoon gaaf.
Wel vond ik "verdachte vliegjes" die rondhingen op de rozenbladeren. Ik heb er zojuist een gefotografeerd en ingevoerd op Waarnemingen.nl. Zo kwam ik terecht bij de Kleinste rozebladwesp, Blennocampa phyllocolpa, En ja hoor, die veroorzaakt opgerolde rozenblaadjes...

vr, 03/05/2019 - 22:03
Cella

Kleinste rozebladwesp

vr, 03/05/2019 - 22:07
GreenConnection

Dank! Goed om te weten dat er meerdere oorzaken zijn van die vervelende opgerolde blaadjes. Zelf pluk ik de blaadjes zoveel mogelijk weg.

za, 04/05/2019 - 13:25
Cella

Ik laat de blaadjes gewoon zitten. Het zouden anders wel heel kale rozenstruiken worden. Bovendien mag je in deze tijd wel heel zuinig op insecten zijn, ook al zijn ze je niet welgevallig. En ach, binnenkort vormen de rozen weer normale bladeren en ze bloeien er niet minder om.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag