Rozen met opgerolde bladeren

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 03/05/2019 - 13:30
Cella

Rozen met opgerolde bladeren

In april/mei krijgen de rozen opgerolde bladeren, later worden er weer normale bladeren gevormd. In de opgerolde bladeren heb ik tot nu toe geen insectenlarven aangetroffen. Wat zou het oprollen van de bladeren kunnen veroorzaken? 

Rozen met opgerolde bladeren
vr, 03/05/2019 - 14:02
GreenConnection

Dit zijn zgn. bladrollers;
De rupsen van de bladroller verschijnen eind april, begin mei en beschadigen de rozen door samenspinnen en vreten aan de jonge scheuten en uiteindelijk ook aan de bloemknoppen. Bij verstoring laten de larven zich naar de bodem zakken.

vr, 03/05/2019 - 20:37
Cella

Bedankt voor uw reactie! Het gaat in dit geval niet om rupsen van bladrollers. De bladeren zijn niet samengesponnen. Zij lijken 'uit zichzelf' opgerold te zijn. Ook vind ik geen frass van rupsen en geen vraat. In sommige jongere blaadjes zitten een paar ronde gaatjes, maar de meeste opgerolde blaadjes zijn gewoon gaaf.
Wel vond ik "verdachte vliegjes" die rondhingen op de rozenbladeren. Ik heb er zojuist een gefotografeerd en ingevoerd op Waarnemingen.nl. Zo kwam ik terecht bij de Kleinste rozebladwesp, Blennocampa phyllocolpa, En ja hoor, die veroorzaakt opgerolde rozenblaadjes...

vr, 03/05/2019 - 22:03
Cella

Kleinste rozebladwesp

vr, 03/05/2019 - 22:07
GreenConnection

Dank! Goed om te weten dat er meerdere oorzaken zijn van die vervelende opgerolde blaadjes. Zelf pluk ik de blaadjes zoveel mogelijk weg.

za, 04/05/2019 - 13:25
Cella

Ik laat de blaadjes gewoon zitten. Het zouden anders wel heel kale rozenstruiken worden. Bovendien mag je in deze tijd wel heel zuinig op insecten zijn, ook al zijn ze je niet welgevallig. En ach, binnenkort vormen de rozen weer normale bladeren en ze bloeien er niet minder om.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag