Sering bruin opgekrikt blad en bruine spikkels

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/09/2017 - 13:54
Annechien

Sering bruin opgekrikt blad en bruine spikkels

Mijn sering is 1,5 jaar oud en begon als hout en sinds een maand heeft de sering allemaal opgekruld blad, alsof het is verbrand en ook bruine spikkels in het blad. Wat zou dit kunnen zijn? En hoe moet ik dit behandelen? Alle tips zijn welkom 

zo, 24/09/2017 - 14:38
GreenConnection

Herfstverschijnselen. Over een maand is het blad er af, dus niets aan doen. 

Jammer dat de foto dwars is geplaatst. Doe er wat aan, aub.

ma, 25/09/2017 - 07:13
tuinprins

Als het blad een maand geleden al begon te krullen is het niet de herfst die de veroorzaker is. Ik ben er vrij zeker van dat het hier om Lilac Bacterial Blight (LBB) gaat. Dit is een schimmelziekte die veroorzaakt wordt door de schimmel Pseudomonas syringae pv. syringae. LBB slaat in een koud en nat voorjaar toe. Vermoedelijk is bovenstaande plant vorig jaar al aangetast. Het begint met bruine plekjes op het blad en de takken. Later gaat het blad bobbelig worden en opkrullen. Bij een flinke aantasting sterven takken af of zelfs de gehele plant af.

Tegen LBB is door de particuliere tuinbezitter weinig te doen behalve aangetaste delen weg te snoeien. Hierbij het snoeigereedschap na iedere 'knip' ontsmetten want anders kun je de ziekte overbrengen na gezond weefsel. Er zijn wel chemische bestrijdingsmogelijkheden maar die zijn echter voorbehouden aan de professionals omdat die middelen alleen verkrijgbaar zijn voor mensen met een spuitlicentie.

Lilac Bacterial Blight is al jaren een probleem bij Syringainfo-icon vulgaris soorten in de VS en Canada. Ik heb dit jaar op de verschillende tuinfora al diverse keren vragen over aangetaste seringen voorbij zien komen waarbij ik er vrij zeker van was dat het om LBB ging. Het lijkt er dus op dat deze schimmelziekte zich ook hier heeft gevestigd. LBB treft vooral Syringa vulgaris soorten en komt gelukkig nauwelijks voor bij de kleinbloemige seringen als Syringa meyeri Palibin en Syringa microphylla Superba.

Voor meer informatie:

https://tinyurl.com/y5nnau8e

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten