Verwelkingsziekte bij acer/esdoorn

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 21/07/2012 - 12:19
geirsa

Verwelkingsziekte bij acer/esdoorn

Op 1 week tijd is mijn acerinfo-icon palmatum orange dream volledig verwelkt te wijten aan de verwelkingsziekte.Vlakbij staan nog andere esdoorns. Blijkbaar moet deze plant verwijderd worden om de ziekte in te dijken.Is dit correct? Indien ja, welke plant kan ik ter vervanging op deze plaats planten?

za, 21/07/2012 - 14:33
Draco

De aangetaste lokatie is waarschijnlijk met de schimmelsporen besmet. Het heeft ook geen zin om een afgestorven plant te laten staan. Bovendien kan het dode hout dan door meniezwam worden aangetast. Ter voorkoming van een Verticillium infectie is de grondstructuur belangrijk, los en kruimelig zodat voldoende lucht kan toetreden. Acerinfo-icon palmatum cultivars zijn het meest gevoelig voor deze verwelkingsziekte. Ter vervanging van de A. palmatum 'Orange Dream' is Cotinusinfo-icon coggigria 'Golden Spirit' misschien een idee.

za, 21/07/2012 - 20:41
WiPe

Het zou kunnen dat het om Verticillium gaat. Normaal gesproken sterft bij Verticillium slechts ene deel van de plant ineens af. Zog dat je zeker kan zijn dat het om Verticillium gaat en dat er niks anders aan de hand is. Verticillium sluit ook niet uit dat er nog een ander probleem zou kunnen zijn.

Grond los en luchtig maken is zeer goed. Cotinusinfo-icon aanplanten heeft mijn inziens geen zin aangezien die ook gevoelig is voor Verticillium.

vr, 27/07/2012 - 19:33
geirsa

Bedankt voor jullie antwoord.
Ik heb de acerinfo-icon verwijderd. Hij had 2 wortels, de ene was rot en rond de andere waren oranje stippen te zien. Ik las op internet dat bij verwelkingsziekte, na het verwijderen van de plant, de aarde moet ontsmet worden. Ben in 3 winkels geweest (AVEVE-Brico en Van de Walle) maar ze hadden geen product in de winkel en 2 kenden het zelf niet. Kan iemand mij zeggen waar ik (in de omgeving van Gent) aan dit ontsmettings middel kan geraken?

za, 28/07/2012 - 02:50
birdwatcher

jou boompje is dood gegaan aan wortelrot en ik denk niet dat verticillium hier de veroorzaker was

do, 02/08/2012 - 15:45
WiPe

Wortelrot is eerder een symptoom dan een ziekte. Ik vermoed dat een en ander het gevolg zou kunnen zijn van wateroverlast, al dan niet in combinatie met te diep aanplanten.
Je kan best eens nakijen of de groeiplaats optimaal is. Controleer zeker eens hoe diep het water zit en controleer ook op ondoordringbare lagen in de bodem.

Onderwerp gesloten