viburnum tinus

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/09/2004 - 13:25
Janne

viburnum tinus

Hallo,
Wie kan mij zeggen welke beestjes er allemaal ronde gaatjes vreten in mijn viburnuminfo-icon tinus ik heb wel kleine bruine kevertjes erop zien zitten.Ik heb een ecologische dus spuiten met een insecticide wil ik niet .Ik heb gewacht op een natuurlijke vijand maar helaas de struik is echt geperforeerd wat kan ik doen?
Groeten Janne

za, 02/10/2004 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pyrrhalta viburni (Viburnuminfo-icon bladkever) ?
(even met een zoekmachine zoeken naar fotos)
Of kijk op onderstaand link

https://tinyurl.com/yye22qx4

Als het inderdaad dit beestje is, hieronder een (engelstalige link met info)

https://tinyurl.com/yxopez2u

ma, 04/10/2004 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,
ikzelf heb hetzelfde probleem gehad bij mijn viburnuminfo-icon tinus. door uitgebreid opzoekwerk en navraag ben ik tot de vaststelling gekomen dat het inderdaad om het Viburnum-haantje of Pyrrhalta viburni gaat. dit insect die ook wel eens het "sneeuwbalhaantje" wordt genoemd is familie van het leliehaantje , elzenhaantje , coloradokever , ... kortom familie van de chrysomelidae (haantjes).

de overwintering van dit insect gebeurt als eitje, deze ontluiken in mei. de larven veroorzaken dan massaal schade en zijn volwassen in 4 tot 5 weken. verpopping vindt dan plaats in de grond, na 10 dagen zijn er nieuwe kevers, doorgaans in juli. na paring leggen de wijfjes eitjes in de toppen van één-jaar oude scheuten. kevers blijven leven tot september-oktober. elk wijfje kan verschillende honderden eitjes leggen.

chemische beheersing is o.a. mogelijk met produkten op basis van lambda-cyhalothrin (karate zeon) of biologische bestrijding met producten op basis van pyrethrum. het is wel noodzakelijk dat men ook onderaan de bladeren spuit wil men een effeciente doding van de haantjes hebben.

vriendelijke groeten
wilfried
www.tuinclub.be

viburnum tinus
Onderwerp gesloten