walnoot bloedt zonder snoei

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 12/02/2009 - 11:15
axeman

walnoot bloedt zonder snoei

de walnoot bloedt uit een verticale scheur/barst op ongeveer anderhalve meter hoogte tot onderaan.
de boom is niet gesnoeid noch is hij beschadigd door gereedschap. De barst/scheur is ook niet heel breed noch diep maar er loopt al sinds enige weken vocht uit. Is dit te verhelpen of moet de boom omgezaagd worden.
Claude

do, 12/02/2009 - 15:19
RdB

Het lijkt mij een vorstscheur. Kan geen kwaad en het bloeden zal over enige tijd stoppen, indien u het echter niet vertrouwt zult u er iemand naar moeten laten kijken.

Ruud

do, 12/02/2009 - 21:17
tuinprins

Hoogstwaaarschijnlijk inderdaad een vorstscheur. Vaak ontstaan deze als in een periode van strenge vorst de boom aan een kant door de zon wordt beschenen waardoor aan die kant de temperatuur in de boom stijgt en de andere kant van de boom in de schaduw ligt en daar de temperatuur niet of nauwelijks oploopt. Door dit temperatuursverschil gaat de boom werken en kan er een scheur in de stam of tak ontstaan.

Het bloeden kan nog enige tijd aanhouden maar meestal herstelt de boom zich hiervan.

Gegroet, de tuinprins

vr, 20/02/2009 - 19:59
smallekamp

De scheur in de bast is een vorstscheur. Het bloeden wat hierop het gevolg is kan niet worden gestopt. Hoe meer wondermiddeltjes erop gesmeerd worden, hoe groter de kans dat de boom aangetast wordt met ziektekiemen. Overigens is er nog nooit bewezen dat een bloeding van een boom de dood tot gevolg kan hebben. Wel is het zo dat met het bloeden voedingsstoffen verloren gaan en vanzelfsprekend niet goed zijn voor de boom.

Onderwerp gesloten