Wat valt mijn planten aan?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 10/07/2020 - 11:33
Rozemarijn (anoniem geplaatst)

Wat valt mijn planten aan?

Ik zou graag wat advies willen hebben over wat mijn planten aanvalt.

Het begon met een klimplant op mijn balkon die vanaf de benedenburen mijn balkon op klom. De bladeren hiervan kregen kleine bruine gaatjes en randen die steeds groter werden. Meerdere van mijn kamperplanten hebben dit nu ook. Mijn koffieplant heeft ook bruinevlekken onder het blad. De klimplant op het balkon is inmiddels helemaal bruin geworden en dood. Is dit het lod wat de kamerplanten staat te wachten of is hier nog wat aan te doen?

vr, 10/07/2020 - 14:07
peterplant

Het blad op de foto is niet door een beestje aangevallen. Het ziet er meer uit als een mechanische schade. Alles wat niet door beestjes, schimmels of virussen veroorzaakt is noemt men mechanische schade. Windschade is een voorbeeld, maar ook zonnebrand is een mechanische schade.

Het blad van je koffieplant lijkt wel een paar keer klem gezeten te hebben. Er lijken wel vouwen in te zitten. Bijvoorbeeld door een luxaflex?

vr, 10/07/2020 - 14:44
Rozemarijn (anoniem geplaatst)

Hier nog wat meer afbeeldingen van de planten. Ze hebben namelijk geen van alle klem gezeten en het verspreid zich van plant naar plant

vr, 10/07/2020 - 14:48
Rozemarijn (anoniem geplaatst)

En de boosdoener

vr, 10/07/2020 - 15:04
peterplant

De klimplant is waarschijnlijk een Akebiainfo-icon quinata. De bruine takken zijn niet ziek maar afgestorven. Ik denk dat de onderbuurman/vrouw een aantal takken doorgeknipt heeft. In ieder geval geen ziekte.

Wat er in je kamerplanten zit heeft er m.i. niets mee te maken. Ik hou het toch nog op een mechanische schade. Hebben de planten een ruime pot met afwateringsgaten? Geef je de planten ook wel eens voeding?

vr, 10/07/2020 - 17:22
Rozemarijn (anoniem geplaatst)

De planten hebben allemaal genoeg ruimte en afwatering en ze staan op plekken waar niets ze aanraakt dus mechanisch lijkt mij sterk. Ik geef de planten geen voeding. Zouden ze daardoor dit soort problemen kunnen oplopen? 

zo, 12/07/2020 - 14:00
peterplant

Net als mensen en dieren hebben planten ook eten nodig. Bij planten noemen ze dat voeding of mest. Als planten geen eten krijgen, wordt hun weerstand minder en kunnen er ziekten of aantastingen optreden of bladeren worden geel of delen van de plant kunnen afsterven. 

Controleer je plant eens op spint en geef ze een vloeibare kamerplantenmest.

Op een van de foto's hangen de bladeren nogal naar beneden. Dat komt vaak voor bij planten die veel te nat staan. Controleer daar ook eens op

En staan de planten in goede potgrond of heb je een andere grond gebruikt of bijgemengd?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag