Ziekte tamme Kastanje?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/08/2012 - 12:12
maerten_kuiper

Ziekte tamme Kastanje?

Weet iemand of deze tamme Kastanje ziek is en wat ik eraan kan doen om de boom weer vitaal te maken? De boom is dit jaar slecht opgekomen. Weinig blad en een erg vroege bladval. Veel takken lijken dood: erg droog en eenvoudig af te breken.

Ik heb in de winter een wilde Kastanje verwijderd (van ongeveer gelijke hoogte als de tamme kastanje), die op een afstand van circa 5 m van de tamme Kastanje stond. Daarnaast is aan de basis van de stam een kale plek te zien. Wellicht heeft het er iets mee te maken?

Ziekte tamme Kastanje?
zo, 19/08/2012 - 14:14
birdwatcher

die kale plek is een mechanische beschadiging,wellicht door botsing met grasmaaier

zo, 19/08/2012 - 15:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Boomspiegel om de boom, voorkomt botsen, met wat dan ook.

zo, 19/08/2012 - 17:17
tuinprins

Een boomspiegel helpt niet tegen een slechte chauffeur!

Die kale plek hoeft overigens niet noodzakelijkerwijs een gevolg te zijn van een mechanische beschadiging. Scheuren in een stam kunnen ook ontstaan door vorst en stamnecrose kan het gevolg zijn van een ziekte.

Tamme kastanje (Castaneainfo-icon sativa) kan getroffen worden door kastanjekanker ('Chestnut Blight', 'Chestnut Bark Disease', 'Kastanienrindenkrebs'). Deze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Cryphonectria parasitica. Dit is een quarantaineziekte waarbij maatregelen moeten worden genomen om verspreiding tegen te gaan. Op afstand is echter niet te zeggen of het hier inderdaad om kastanjekanker gaat. Belangrijk is te weten of die kale plek het gevolg is van een mechanische beschadiging.

Gezien de grootte van de kale plek en het algeheel voorkomen van de boom lijkt mij het beste om de boom te kappen.

Voor kastanjekanker zie o.a.:

https://tinyurl.com/y5tf3tww

https://tinyurl.com/yxqdgdfu

www.vwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=2200954

Gegroet, de tuinprins

zo, 19/08/2012 - 18:37
maerten_kuiper

Bedankt voor de info! Ik heb de symptomen voor Kastanienrindenkrebs bekeken en het lijkt me onwaarschijnlijk dat hier sprake van is. Ik vind geen herkenning in de foto's.

Of de kale plek een mechanische oorzaak heeft weet ik niet zeker. Ik woon er nl. sinds een jaar. Ik heb de kale plek in ieder geval niet veroorzaakt. De mogelijkheden zijn: de kat die de boom mogelijk als krabpaal gebruikte of de vorige bewoners vorig jaar. Als het mechanische beschadiging is, kan er iets aan gedaan worden?

ma, 20/08/2012 - 13:31
WiPe

Je kan best het gras verwijderen rondom de boom. Onder de boom leg je dan een laag kompost van 2 à 3 cm dik. Gras is ene zware concurrent voor de boomwortels. Bovendien vermijd je nieuwe schade door grasmachine of kantenmaaier.

Die kale plek aan de voet komt volgens mij door een mechanische beschadiging. Je kan de boom het beste helpen door daar vanaf te blijven. alle middeltjes om daar iets aan te doen maken het probleem alleen maar erger.

ma, 20/08/2012 - 13:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goh, had ik als amateurtje toch wel enige kijk op de zaak :)

ma, 20/08/2012 - 14:55
D_SDennis

Het kan zijn dat die beschadiging ook aan de achterkant doorloopt. Dat is dan meteen de verklaring waarom de boom er zo belabberd bij staat: dan is de boom geringd.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag