Zwammen op paardenkastanje

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/01/2013 - 23:45
Willeml

Zwammen op paardenkastanje

Bij ons in de tuin staan een aantal oude (+- 100 jaar) paardenkastanjes.
Allemaal hebben ze last van de kastanjemineermot en het merendeel heeft ook
last van de bloedingsziekte.

Op een van de bomen groeien sinds enkele maanden ook twee soorten zwammen(zie
foto's). Nu is mijn vraag zijn deze schadelijk?

Alvast bedankt voor jullie moeite!

Zwammen op paardenkastanje
di, 29/01/2013 - 23:31
Willeml

Bij dezen ook nog een foto van de andere zwam.

Zwammen op paardenkastanje
wo, 30/01/2013 - 08:25
D_SDennis

De eerste is gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes). De tweede kan ik niet goed thuisbrengen, maar lijkt op het eerste stadium van paarse korstzwam (Chondrosterum purpureum). Maar feit is dat ter hoogte van beide schimmels de bast is afgestorven, waarschijnlijk door de bloedingsziekte.

Met name fluweelpootje heeft zich de afgelopen jaren als ernstig destructief bewezen bij door paardenkastanjebloedingsziekte aangetaste kastanjes. Met andere woorden, waar deze schimmel verschijnt moet je rekening houden met versnelde afbraak van het spint- en kernhout. Als je deze schimmel op takken ziet, dan weet je eigenlijk zeker dat de takken nu gemakkelijk kunnen afbreken. Met de stam zal het zo'n vaart niet lopen, maar ook dan moet je rekening houden met toenemend gevaar.

Helaas dus slecht nieuws. Ik kan niet de hele boom overzien, maar ik denk dat het verstandig is een goede boomverzorger (geen hovenier!) er bij te halen en die te laten beoordelen hoe ernstig het is. Ik zou rekening houden met de aanvraag van een kapvergunning.

Onderwerp gesloten