Abies nordmanniana snoeien

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/01/2010 - 09:40
lily-anne

Abies nordmanniana snoeien

Welk is de beste manier om nordman kerstsparren te snoeien en zo de ideale kerstboom vorm te krijgen ?- graag eventueel een site doorgeven waar ik de werkwijze goed kan zien
hartelijke dank
Lily-Anne

vr, 22/01/2010 - 10:40
tuinprins

Volgens mij worden de Nordman sparren zo min mogelijk gesnoeid. Het weinige snoeien dat gebeurt bestaat volgens mij uit het verwijderen van dubbele toppen en het bij- of wegsnoeien van echt verkeerd geplaatste takken.

Nordman sparren zijn een massa-produkt. Je hebt altijd exemplaren die een verkeerde vorm hebben, daar doet snoeien niet veel aan af. De slechte exemplaren blijven staan op het land of blijven onverkocht bij het tuincentrum of de kerstboomboer.

Belangrijk lijkt mij dat je de sparren voldoende ver uit elkaar zet zodat ze aan alle kanten goed licht krijgen en niet na een paar jaar al tegen elkaar aan groeien. Bemest de planten verder in augustus met kieseriet.

Maar ik ben geen kerstboomspecialist dus misschien krijg je hier nog andere tips.

Gegroet, de tuinprins

vr, 22/01/2010 - 14:11
hansi

Wat tuinprins schrijft klopt helemaal.Kijk als je sparren koopt dat de onderlinge afstand tussen de takken (etage s ) ongeveer even groot is,is dit niet het geval zijn ze opgefokt met veel stikstofhoudende meststof en kun je ze beter niet kopen.

m.v.g.
hans

vr, 22/01/2010 - 21:41
D_SDennis

Ha Lily-Anne, zet de boom zo vrij mogelijk en op een plek met zoveel mogelijk zon. Dan komt het vanzelf helemaal goed!

vr, 22/01/2010 - 22:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Abiesinfo-icon nordmanniana groeit doorgaans vanzelf heel regelmatig op en behoeft geen snoei, tenzij je een doe-het-zelf-markt exemplaar hebt met een afwijkende vorm. Eventuele uitstekende takken kun je wel terugsnoeien, maar of de boomvorm daar mooier van wordt, is de vraag.

Onderwerp gesloten