Tips om je houten schuur goed te onderhouden

Een houten schuur is niet alleen een praktische, maar ook een mooie toevoeging aan je tuin. Om ervoor te zorgen dat de schuur er jarenlang goed uit blijft zien, is regelmatig onderhoud essentieel. Hieronder staan enkele tips op een rijtje om je eigen houten schuur langer in topconditie te houden.

Tip 1. Maak regelmatig schoon
Maak je schuur minstens twee keer per jaar schoon om vuil, schimmel, aanslag en insecten te verwijderen. Gebruik hiervoor een borstel en een milde zeepoplossing of een speciale houtreiniger. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen het hout beschadigen en zijn daarnaast slecht voor het milieu. Spoel het hout na het schoonmaken goed af met water en laat het volledig drogen.

Tip 2. Beits en bescherm
Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor weersinvloeden. Beitsen is een uitstekende manier om je houten schuur te beschermen tegen vocht en uv-stralen. Kies voor een hoogwaardige houtbeits die geschikt is voor buitengebruik en breng deze om de paar jaar opnieuw aan. Beitsen zorgt niet alleen voor extra bescherming, maar kan de schuur ook een frisse en nieuwe uitstraling geven. Kies bijvoorbeeld eens voor een ander kleurtje. Met de Tenco Houtcoat Zwart geef je een houten schuur een hele stoere look.

Tip 3. Wees voorzichtig met begroeiing
Klimplanten geven een hele charmante uitstraling aan je schuur, maar kunnen helaas ook schade veroorzaken. De wortels van deze planten kunnen namelijk tot in de houtstructuur doordringen. Het is daarom vaak beter om klimplanten ergens anders tegen een hekwerk te plaatsen.

Tip 4. Voer reparaties tijdig uit
Kleine beschadigingen kunnen al snel grote problemen worden als ze niet op tijd worden aangepakt. Controleer je schuur regelmatig op losse onderdelen, scheuren, houtrot of beschadigde beitslagen. Voer reparaties meteen uit om verdere schade te voorkomen. Het vervangen van een enkele plank of het bijwerken van de beits is nou eenmaal eenvoudiger dan het aanpakken van grote problemen op de lange termijn.

Tip 5. Zorg voor goede drainage
Een goede afvoer van water rondom je schuur is cruciaal om houtrot te voorkomen. Zorg ervoor dat regenwater snel weg kan lopen en niet rond de fundering blijft staan. Controleer ook het dak en eventuele dakgoten op verstopping. Een goed werkend afvoersysteem voorkomt dat water je schuur binnendringt en schade veroorzaakt.

Tip 6. Denk aan dakonderhoud
Het dak van je schuur verdient ook aandacht. Verwijder regelmatig bladeren en ander vuil om waterophoping te voorkomen. Controleer daarnaast of de dakbedekking nog intact is en vervang onderdelen als dat nodig is.

Met welke tips ga jij aan de slag?

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Tuinonderhoud
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.