Hortensia snoeien: toch nog een vraagje...

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/01/2017 - 18:01
hunter

Hortensia snoeien: toch nog een vraagje...

Dag allemaal,
In onze tuin staat een hortensia waar we erg blij mee zijn. De afgelopen 10 jaar heb ik elk voorjaar de bloemen eruit geknipt. Alle knoppen bleven zo zitten en elk jaar weer geweldig veel bloemen.
Na onderstaande reacties hebben we nog eens nagedacht en besloten dat de struik toch flink kleiner moet. Dan accepteren we dat we een seizoen geen bloemen hebben.
We willen er - op basis van de adviezen - een paar oude staken uithalen, maar de 'nieuwe' vraag is vooral of we de overige takken zomaar kunnen halveren.
Hoor graag! Joost

Hortensia snoeien: toch nog een vraagje...
vr, 27/01/2017 - 00:09
GreenConnection

Het beste is het uitdunnen van de struik. Knip daarbij de oudste takken weg, tot op de grond. De oudste takken herken je aan de meest vertakte, vaak eindigend in dunne twijgen. Doe dat elk jaar bij een aantal en zo verjong je de gehele struik binnen een paar jaar. Vanuit het hart van de plant vormen zich nieuwe, jonge scheuten. Zo hou je toch de bloei er in.

vr, 27/01/2017 - 10:43
tuinprins

Ter aanvulling: als je de takken tot de helft terug knipt dan heb je dit jaar zo goed als geen bloemen. De bloemknoppen zijn immers al aangemaakt en zitten bovenin de takken. Volgend jaar is de struik dan weer net zo hoog als nu en zit je met hetzelfde probleem. Dus zo als GC al schreef: ieder jaar de oudste takken tot de grond wegsnoeien.
Snoeien doe je ergens in maart maar dat is ook afhankelijk van het weer.
Gegroet, de tuinprins

za, 28/01/2017 - 17:35
hunter

Dank voor jullie advies, mensen. Ik ga in maart aan de slag!
Groet, Joost

ma, 30/01/2017 - 08:26
Marei

Die struik is, hoe je het ook doet, volgend jaar weer net zo hoog en net zo breed! Dat zit in z'n genen...... Wil je een kleinere/lagere Hortensia, dan zal je een andere, kleiner blijvende, cultivar moeten kopen.

ma, 30/01/2017 - 10:34
hunter

Duidelijk! Wederom dank, Joost

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag