bevriezen van planten

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/01/2017 - 16:10
fuchsia

bevriezen van planten

Waarom bevriest de ene plant wel in de winter en de andere niet. Welke eigenschappen heeft een plant om tegen de vorst te kunnen. Vroeger moest de Camelliainfo-icon naar binnen tegen de vorst en nu blijft hij gewoon buiten. Zo'n nietig winterviooltje bevriest niet en een andere grote struik wel.

zo, 29/01/2017 - 18:37
lousje

Het heeft te maken met de opslag van suikers Die fungeren als antivries. Dat is een genetische eigenschap die sommige planten wél en andere niet hebben.Verder heeft het te maken met het vochtgehalte van de wortels, natte wortelkluit geeft eerder blijvende beschadiging dan droge wortels We hebben de laatste jaren geen blijvend lage temperaturen gehad(bij vaak ook nog harde wind) daarom kunnen je camelliainfo-icon's de laatste jaren wel buiten blijven staan. Maar als er een Elfstedentocht wordt voorspeld ga ik ze wel binnenhalen evenals de keukenlaurieren! Er is hierover op het internet wel een en ander te vinden.

zo, 29/01/2017 - 21:09
fuchsia

Dank je Maria voor je uitleg.

ma, 30/01/2017 - 09:41
RdB

Kijk maar eens naar een Rhododendroninfo-icon, als het vriest hangen de bladeren slap naar beneden, de plant heeft zoveel mogelijk water uit de bladeren teruggetrokken (en dus de suiker concentratie verhoogt)
Ruud

di, 31/01/2017 - 19:06
Draco

Behalve voornoemde vriespuntdaling veroorzaakt door ophoping van suikers e.a., worden de cellen en kwetsbare macromoleculen ook beschermd door de aanwezigheid van specifieke macromoleculaire celbestanddelen zoals polyalcoholen met als bekendste voorbeeld glycerol. Deze gaan de vorming van grotere ijskristallen tegen bij bevriezing van de celinhoud. Dit zorgt voor een amorfe ijsvorming met minder schade tot gevolg. Glycerol wordt voor dit doel wel gebruikt bij de cryopreservatie van cellen.

za, 04/02/2017 - 13:32
Lauren

Deze winter heb ik een vingerplant buiten laten staan. In huis was weinig plek en ik had op een blog van iemand gelezen dat ze er een als vaste plant in buitenbak had staan. Als het gevroren heeft zijn de laden wat slap maar nu staat hij er weer fris en vrolijk bij. Experiment gelukt.

zo, 05/02/2017 - 01:57
Draco

Fatsiainfo-icon japonica is redelijk vorstbestendig. In de voormalige hortus VU in Amsterdam Buitenveldert was deze uitgegroeid tot een flinke 'boom'. Of dit exemplaar de recente metamorfose tot 'Botanische tuin Zuidas' heeft overleefd, weet ik niet ?

Onderwerp gesloten