Lavendel te kort gesnoeid?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/05/2005 - 18:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lavendel te kort gesnoeid?

Ik heb vorig jaar in het najaar onze 2 jaar oude lavendel denk te kort gesnoeid. Hij loopt zelfs nu nog niet uit. Alleen op een enkel takje wat nog iets langer was. We hebben destijds een soort gekocht waar je weinig aan zou moeten kunnen verpesten maar heb ik dit nu toch gedaan? Komt het nog goed?

do, 12/05/2005 - 11:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Anet, ik ben bang van niet. Ik heb vorig jaar ook mijn lavendel te kort gesnoeid en ze loopt ook hier en daar uit met een groen sprietje. Met andere woorden: een mooie bloeiende plant zal het deze zomer niet worden. Ik ben dan ook van plan alles eruit te halen en volgend voorjaar nieuwe planten te planten: na de ijsheiligen! Ik denk dat het wijzer zou zijn ALLE planten voor de winter niet terug te snoeien en ze lekker te laten staan tot de winter over is. Pas begin maart kun je beter de vaste planten terugsnoeien en de rozen. Met mediterrane planten als lavendel en zonneroosje kun je beter helemaal voorzichtig zijn! Uithuilen en opnieuw beginnen dus!

za, 14/05/2005 - 14:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lavendel mag je niet terugsnoeien tot in het kale hout - dus altijd een stukje met fris groen laten zitten.

za, 14/05/2005 - 14:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oké, het is me duidelijk. Met deze struiken komt het niet meer goed. Ik ga nieuwe poten en zal deze dan wat minder fanatiek snoeien. Bedankt voor de reacties!

za, 14/05/2005 - 21:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

als er nog een groene, nieuwe spriet aan zit, is dit toch een teken dat de planten in ieder geval niet compleet dood zijn. wat je dan ook zou kunnen proberen: pol opgraven, en dieper terugplanten. met een beetje geluk en geduld groeien de enkele plukjes dan weer uit tot een nieuwe mooie pol.

mocht er dan nog een paar echt dood blijken te zijn, kan je wellicht nog zomerstekken van de overgebleven lavendel struikjes nemen om de weggevallen planten (volgend jaar) te vervangen

di, 17/05/2005 - 14:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

De pollen blijven compact door ze in april, voor de groei begint, terug te snoeien. Na de bloei nog eens licht terugknippen. Zorg voor goed doorlatende grond. (Bron: M. Herwig, Tuinplantenencyclopedie op kleur, uitg. Groenboekerij.)

wo, 18/05/2005 - 00:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uiteindelijk zullen de lavendels toch sterven. Ze zijn gewoon geen lang leven beschoren. Maar met een goede snoei op de juiste tijdstip kunnen ze wat langer mee.

ma, 30/05/2005 - 19:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onze lavendel is intussen 20 jaar oud en die wordt in het najaar steeds tot op het droog hout gesnoeid in kubusvorm,dit doen we zo al jaren en steeds hebben we een mooi bloeiende lavendelstruik.
Het is ook de enige plant die we op die plaats kunnen houden,staan tegen een bleke gevel pal in de zon,al de rest verbrande gewoon.

zo, 05/06/2005 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb mijn lavendel altijd in het najaar tot op 2/3 gesnoeid en in het voorjaar nogmaals tot op de helft van wat er dan nog staat,
ik heb al jaren een korte vol groene lavendel border

do, 09/06/2005 - 12:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik snoei mijn haag van lavendelstruikjes elk jaar medio februari tot 10 cm boven de grond. Hierna heb ik krijg ik elk jaar weer een compacte haagje van lavendelstruikjes die weer mooi fris groen zijn en veel bloemen bevatten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag