peer snoeien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/12/2005 - 21:27
jacquess

peer snoeien

ik heb in mijn tuin een peer staan van ongeveer 3 jaar oud, nu wil ik graag deze peer snoeien,
waar moet ik op letten met snoeien en ook : wat zijn die hoge uitgroeiers ? ( waterloot ? )
moet ik letten op het aantal knoppen voor de snoei ?
wanneer kan ik snoeien ?

alvast mijn hartelijke dank,

gr, jacques

do, 08/12/2005 - 18:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Fruitbomen dienen eerst op een juist gestel gesnoeid te worden. Dus een hoofdtak,stam en daaraan horizontale zijtakken zodat de boom later in volwassen fase voldoende licht in de kroon krijgt waardoor het fruit kan rijpen.
Dus eerst het gestel van de boom in ode brengen en dan pas aan de oogst denken. Fruitbomen geef snel waterlote, zeker bij verkeerde snoei, en die dienen als eerste verwijderd te worden.
Hopelijk heb ik u wat verder geholpen.
Met vriendelijke groet Martin van Staalduinen
ww.martinvanstaalduinenboomverzorging.nl

di, 11/12/2007 - 22:46
citrus

eerst de vorm goed maken door evt uitbuigen en deze vastzetten met tauw n stukje rubber bij een peer in het voorjaar takken die recht omhoog groeien op een paar na weg snoeien takken met dikke knoppen geven de vruchten gr

wo, 12/12/2007 - 18:27
loonbedr. Beusichem

Bij een peer is het juist belangrijk dat de takken zoals de anderen zeggen horizontaal uitgebogen worden. Een peer groeit namelijk altijd op het hoogste punt van een tak. Buig daarom een perenboom altijd uit onder een hoek van ca. 45 graden. Zorg ervoor dat je in de beginjaren zoveel mogelijk vlakke loten op de frametakken spaart, en ook de scheutjes met een dikke eindknop sparen, deze geven namelijk heel makkelijk vruchten. Zorg ervoor dat het eind van de tak ook het hoogste punt is. Zet dan ook aan het eind van een frame tak een zogenaamde klik, d.w.z. je mag dan een stomp laten staan van ongeveer 2 cm, het jaar erop zet je de klik weer 2 cm. boven de klik van het jaar ervoor. Hier zal de groei dan heen gaan trekken waardoor de rest van de frametak rustig blijft.
Gaat de boom te hard groeien probeer dan met de spade in maart een keer een paar wortels kapot te steken, waardoor je de boom van een vegetatieve (onproductieve) naar een generatieve (productieve) groei brengt.

Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord.

Groeten Marco

Onderwerp gesloten