pruimenbomen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/01/2009 - 15:52
Dafke21

pruimenbomen

Hallo,

In het voorjaar van 2008 heb ik twee pruimenbomen geplant. Prunusinfo-icon domestica 'Reine Claude d'Althan' en 'd'oullins'.
Ik heb al veel over snoeien gelezen. Weet al wanneer ik die moet snoeien en dat het beter uitbuigen is dan snoeien. Maar wat ik dan weer niet wist is dat je bij het planten je ze ook moet snoeien. Dat heb ik dus niet gedaan. Gelukkig zijn het het geen hoogstammen of halfstammen, maar de ene is een struik en de andere een laagstam. Of is dat hezelfde?
Afijn! De vraag is nu of ik alsnog deze snoei mag toepassen of een deel daarvan! Of is het beter van ze uittebuigen en niet te snoeien. Tis dat ik nogal graag de langste gesteltakken zou inkorten en ze dan uitbuigen. Maar ja, kan dat? Hier ook enkele fofot's:

Alvast bedankt voor de reacties

Dafke

pruimenbomen
za, 10/01/2009 - 12:34
depauws

Dafke
Pruimen snoei je best in de zomer wegens betere groei en sneller dichtgroeien van de wonden.
Er is slechts 1 foto doorgekomen.
Een RC d'Althan heeft als bijzonderheid dat deze erg spichtig groeit en nogal weinig zijhout maakt, de boom is dus snel te groot maar onderaan staat er niets.
Daarom de zijtakken uitbuigen naar bijna horizontaal en de centrale tak afknippen op 1/3, zodanig dat er enkele groeipunten blijven eronder waar de boom dan een tweede reeks zijtakken gaat maken.
Een RC d'Oullins is een normale groeier, toch de vertikale uitschieters naar 1/3 reduceren. Ik heb slechte resultaten gehaald wat betreft opbrengst, boom is verwijderd.
Groeten
Silvain

ma, 12/01/2009 - 20:42
Dafke21

Bedankt Silvain voor uw reactie

ma, 16/02/2009 - 14:19
Boomgaard

Hallo Dafke,

weet je ook wat voor onderstam er onder zit?
(ivm de groeikracht)

Onderwerp gesloten