Yucca en Beaucarnea

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/01/2009 - 16:19
BeGood

Yucca en Beaucarnea

Hallo,

Ik heb vragen.

Vraag 1: ik heb een yuccainfo-icon (jaren geleden gekregen) die een beetje uit zijn voegen aan t groeien is. Nu ben ik niet zo heel goed (eingelijk helemaal niet dus) in het water geven van mijn planten en in de loop der tijd heeft een aantal bladen van de yucca daar onder te lijden gehad. Deze zijn dus gewoon afgestorven.
Nu is dat op dit moment weer het geval (zie de bruine bladen op de foto) maar als deze bladeren ook zijn verdwenen, hou ik wel erg kale stammetjes over.
Is het een idee om de stammetjes (dus niet de hoofdstam maar de andere 2) af te zagen? zodat hij weer kan uitgroeien tot een mooie plant? Kan ik die stammetjes dan zo open en bloot laten staan of moet ik daar dan nog wat op doen? Ik neem aan dat er wel weer nieuwe bladeren aan moeten kunnen komen.

Vraag 2: een paar jaar eerder dan bovengenoemde yucca heb ik een Beaucarnea (Olifantsvoet) gekregen. Deze zat ik een platte pot, maar (in mijn onwettendheid, denk ik nu) heb ik hem in een grotere diepere pot gezet. (ik zal in een volgend reply een foto bijvoegen).
Daar ik binnenkort aan nieuwe potten wil beginnen lijkt het me handig te weten of ik weer terug kan naar zon laag model (met misschien een schaal eronder waar ik het water dan in geef?)

Ik sta open voor alle suggesties.

Alvast dank voor eventueel reacties.

groeten Bianca

Yucca en Beaucarnea
vr, 09/01/2009 - 16:18
BeGood

Bij deze de foto van de beaucarnea

Yucca en Beaucarnea
vr, 09/01/2009 - 17:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Yuccainfo-icon kun je gewoon terugsnoeien zover als wenselijk is. Druppel om eventuele indroging te voorkomen na opdroging van de snoeiwond wat kaarsvet op het snijvlak. Om een bossige plant te krijgen kan je het beste de uitlopers terugsnoeien en circa 5 cm boven de vertakking behouden. Hoe hoog dat precies uitvalt is een kwestie van smaak. Door de plant te verpotten en zoveel mogelijk oude grond en dode wortels te verwijderen krijgt de plant een forse groeistimulans.
De Beaucarnea in een lage container terugplaatsen zal niet lukken zonder de wortelkluit te snoeien. Ik vind overigens deze combinatie ethetisch best verantwoord.

vr, 09/01/2009 - 18:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op deze donkere plek, loopt een Yuccainfo-icon nooit meer goed uit en zal, net als nu het geval is, slappe scheuten en slappe bladeren maken. Zet de plant in de volle zon en het wordt mogelijk nog wat.

vr, 09/01/2009 - 19:21
kraikkonen

Die gele bladeren is overigens geen gezicht op de foto. Gebruikelijk is om deze na enige verkleuring te verwijderen. Iets wat overigens heel normaal is. (zie stam opbouw)

vr, 09/01/2009 - 19:55
BeGood

Hallo,

Allemaal bedankt voor de reactie. Wat betreft de donkere plek: ik zal hem -na kortwieken- op een andere plek zetten, waar ie meer licht krijgt. En dan maar kijken wat ie doet.

Wat betreft de beaucarnea, ik zal niet aan de wortels komen maar wel een iets lagere pot gaan zoeken. Er zit nu heel veel (overbodige) aarde in die ook water zal vasthouden en heb in het verleden al eens een verzuip-redding moeten doen.

Dank voor alle reacties.

vr, 09/01/2009 - 23:07
hent v

Hoi Bianca

de Beaucarnea groeit het beste in een ondiepe schaal en moet in de zomer gewoon naar buiten.
De wortels gaan niet dieper als zo'n 10 cm maar moeten strak in een schaal zitten en liever gaan aardewerken schaal maar een van kunststof want als hij strak in de schaal staat en hij heeft veel water gekregen door de regen zwellen de wortels heel erg op zodat de aardewerken schaal kapot barst.
Een schaal eronder hoeft niet niet rechtstreeks op de grond zetten want pissebedden vinden de wortels lekker.
Vorsttoleratie is zo'n -2 a -3 gr.

Gr Hent

vr, 23/01/2009 - 12:38
BeGood

Hallo,

Nou, het is gebeurt: de yuccainfo-icon is gekortwiekt. Ik heb op de (natte) toppen kaarsvet gedaan om indroging te voorkomen. Hij staat nu op een mooie zonnige (zou je op de foto niet zeggen, maar ach wat wil je in dit landje) plek.

Wat ik me nu afvraag is, waar komen de nieuwe bladeren/scheuten vandaan?
Het is nu 1 week geleden en dat zal nog wel veel te vroeg zijn, maar ik zie nog niets :-(

Groeten Bianca

Yucca en Beaucarnea
vr, 23/01/2009 - 16:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

De 'slapende' knoppen zitten bij de lidtekens van de bladeren. Deze worden nu gestimuleerd door het wegsnoeien van de top. Daardoor is de apicale (top) dominantie weggevallen en zorgen groeihormonen van de plant dat sluimerende knoppen actief worden. Dat vergt wel enig tijd, maar na een aantal weken zullen er wel groene puntjes onder de stamuiteinden ontstaan.

Succes,

Draco

Onderwerp gesloten