Snoeien Red Robin en Lavendel

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/10/2005 - 13:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Snoeien Red Robin en Lavendel

Hallo,

ik heb lavendel staan en glansmispel red robin.

Hoe snoei je beide soorten?
Ik heb gehoord van de lavendel dat je ze tegen verhouting terug moet snoeien tot er nog net wat groen aan zit?

De Red Robin wil ik snoeien voor een mooiere en vollere vorm. Dit zijn 4 stuks in elkaar verweven op stam.

Groet
sandra Peeters

wo, 12/10/2005 - 21:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lavendel snoei je nu alleen de bloemen eruit. Snoei deze sterk terug in het voorjaar na ijsheiligen. Snoei inderdaad zo, dat er nog groen achter blijft op de takjes. De Red Robin, snoei je ook in het voorjaar, na ijsheligen. Als je wilt verjongen, dan snoei je sterk terug en anders wat minder. Sandra succes.

https://tinyurl.com/yxj6d9ld

vr, 14/10/2005 - 16:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wachten tot na de ijsheiligen voor het snoeien van lavendel is wel heel erg voorzichtig.

zo, 16/10/2005 - 16:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee hoor Willem, want een lavendel is vorstgevoelig als je dat nog niet wist. Het zo toch jammer zijn als de plant verloren gaat.

vr, 21/10/2005 - 13:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

En de red robin ook perse in het voorjaar?

Ik snoei namelijk het liefst in het najaar, omdat de plant dan eerder begint uit te schieten als de temperatuur goed is. Anders snoei ik hem daarna af en ligt hij als het ware achter met uitschieten. Begrijpen jullie het een beetje?

Dus om de red robin voller en mooier te laten worden niet teveel terugsnoeien?

Groet
sandra

vr, 21/10/2005 - 14:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik woon aan de Belgische kust (matige vorst) en snoei mijn lavendel reeds vijf jaar in het najaar zeer kort en ik heb daar nooit problemen mee gehad. In het voorjaar heb ik dan reeds vroeg mooie bossige planten die dan in de zomer rijk bloeien.

vr, 21/10/2005 - 17:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een lichte vorst zal de lavendel nog wel overleven. Maar het feit blijft er nou eenmaal dat de lavendel vorstgevoelig is. Snoeien, knippen enz doe je altijd wanneer jij wilt, maar de vraag rest altijd, is dit wel goed voor de plant. De 1 zal de winter niet overleven, de ander daarvan snoei jij nou net de bloemvorming weg. Neem nou de gewone hortensia. Als je alles weg snoeit, dan heb je 1 jaar gewoon geen bloemen. Plantadvies geeft o.a. advies hoe en wat je het beste kunt snoeien, maar vertelt niet dat het moet. Dat is nou helemaal aan u. Succes.

za, 22/10/2005 - 13:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Plantadvies

Ik weet ook dat lavendel vortsgevoelig is, maar de engelse lavendel kan best wel wat hebben. Ook de jonge scheuten van veel andere planten zijn vorstgevoelig (ook rozen). Onder normale omstandigheden kan je in Nederland de meeste winterharde planten snoeien vanaf eind maart tot begin april. Zolang het op het moment dat je snoeit het maar niet vriest (anders kunnen de gesnoeide toppen invriezen / uitdrogen) De vorming van nieuwe scheuten laat dan nog wel wat op zich wachten en deze komen dan tegen de tijd dat de kans op vorst nog veel kleiner is. Wachten tot half mei (ijsheiligen) betekent ook dat je de vorming van nieuwe scheuten en bloei onnodig opschuift.

Maar zoals gezegd ieder moet / mag het zelf weten, maar ik vindt wachten met de snoei van lavendel tot zo laat onnodig.

ma, 24/10/2005 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aha, nou dan snoei ik liever ook net iets eerder dan mei. Meestal is er wel een periode dat het een tijdje niet vriest. Kan meteen grijpen dan.

ma, 24/10/2005 - 16:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan Sandra, vergeet alleen niet naar het weer bericht te kijken. En bescherm tijdig met vliesdoek de lavendel. Vorig jaar kregen we ook nog een strenge vorst, waardoor er flink wat beestjes zijn dood gegaan. Wie weet brengt ons dit jaar meer warmte in het voorjaar. Plantadvies.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag