te laat snoeien van een boom

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/01/2010 - 20:47
tuinbouw

te laat snoeien van een boom

Leg uit: bij het te laat snoeien kan een boom bloeden?

di, 12/01/2010 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hangd af welke boomsoort het is.
Er zijn een aantal boomsoorten die, als ze in de winter en/of vroege voorjaar gesnoeid worden gaan bloeden.
Met name Berk/Noot en Acerinfo-icon zijn hier heel bekende in, maar er zijn er meer.

wo, 13/01/2010 - 05:38
tuingek

1 simpel ezelsbruggetje alle a,b,c bomen en dan de latijnse naam

wo, 13/01/2010 - 09:49
birdwatcher

foute stelling:het is nu Januari te vroeg snoeien geeft nu kans op bloeden ,
snoeien is voor iedere boom beter als ze volledig in het blad staan.
gtoet Dirk.

wo, 13/01/2010 - 16:31
Hendrik Jan

Zoals al gezegd de berk, (wal)noot en Esdoorn kunnen behoorlijk gaan bloeden als je nu snoeit, dus niet aan te raden (maar ook weer niet een echte ramp). Appel- en perenbomen juist wel weer snoeien in januari/februari (voor een grotere oogst), maar bijv. een Catalpainfo-icon (geen bolcatalpa) snoeien in midden oktober tot begin november (als de bladeren er juist af zijn).
Pruim snoeien direkt na de oogst op een droge zonnige dag, maar zo weinig mogelijk. Dus het ligt allemaal wat genuanceerder. Vaak worden bomen ook genoeid terwijl het voor die boom eigenlijk niet de juiste tijd is, maar veel hoveniers en groendiensten hebben dan vaak dan juist tijd om dit te doen.
Het goed snoeien op zich is zeer belangrijk.

wo, 13/01/2010 - 11:14
D_SDennis

Ezelsbruggetje van tuingek klopt niet! Gaat niet voor alle bomen met deze beginletter op. Wel voor Acerinfo-icon (esdoorns) berken (betulainfo-icon) en nootachtigen (Juglansinfo-icon, Carica). Maar er zijn veel meer soorten met deze beginletter waard dit niet voor opgaat! Zoals HJ al juist aangeeft, is de soort erg belangrijk. Ook de functie (leiboom, vruchtboom). En snoeien in het groeiseizoen is inderdaad vaak beter omdat een boom dan nog kan reageren op de verwonding. Catalpainfo-icon - als je het hebt over bolcatalpa's - snoeien in het voorjaar. Snoeien voor de winter geeft kans op vorstschade aan de takaanzetten/knot/entplaats. Bovendien mis je een fraai wintersilhouet!

wo, 13/01/2010 - 21:10
WiPe

Ik vind de vraagstelling op zijn minst bizar. Daar kun je eigenlijk heel kort op antwoorden: ja, bij te vroeg snoeien kan een boom bloeden.

Maar dat geldt niet voor alle bomen. Met name verspreidporige bomen kunnen bloeden. (Kunnen betekent dat de mogelijkheid bestaat, niet dat dat per definitie ook zal gebeuren.) Vooral soorten als Acerinfo-icon (esdoorn), Betulainfo-icon (berk), Carpinusinfo-icon (haagbeuk), Juglansinfo-icon (noot), Carya (bitternoot), Pteroacarya (vleugelnoot) zijn daar zeer gevoelig aan. Maar dat neemt niet weg dat het ook bij andere soorten zoals wilg en populier KAN voorkomen.

Bloeden van bomen is een totaal ander fenomeen dan bloeden bij dieren. Planten zullen niet leegbloeden. En eigenlijk heeft het sap van planten weinig gemeen met het bloed van dieren. Het saptransport is een open systeem waarbij vocht wordt opgenomen uit de bodem en door het blad verdampt. Nadeel is wel dat de boom, wanneer hij gaat bloeden, een deel van zijn reserves kwijt kan spelen. Bovendien kunnen schimmels zich ontwikkelen op het sap dat wegvloeit waardoor het cambium aangetast wordt.

Meestal zal de boom weinig last ondervinden van het bloeden. Maar het is aangewezen om bomen die kunnen bloeden in de winter niet te snoeien. Bomen die in november of december gesnoeid zijn kunnen in het voorjaar alsnog bloeden. Als door eender welke reden toch in de winter gesnoeid is, kun je daar beter je handen af houden. De middeltjes die gebruikt worden om het bloeden te stoppen zijn m.i. erger dan het probleem zelf.

Bomen die kunnen bloeden worden bij dus voorkeur in de zomer gesnoeid. Dat is tenandere hoe dan ook de beste periode om te snoeien omdat het afgrendelingsmechanisme van de boom dan actief kan reageren op snoeiwonden. Maar dat betekent dan weer niet dat bomen die niet bloeden niet in de winter gesnoeid mogen worden. Voor knot- en leibomen is het zelfs noodzakelijk om in de winter te snoeien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag