Zo laat je eucalyptus uit stekken groeien

Het kweken van eucalyptus uit stekken kan een lonende en kosteneffectieve manier zijn om deze prachtige bomen aan je tuin toe te voegen. In deze uitgebreide gids leiden we je stapsgewijs door de procedure voor het vermeerderen van eucalyptus uit stekken. Of je nu een doorgewinterde tuinman of een nieuweling bent, dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om met succes eucalyptus uit stekken te kweken. 
 

Stap 1: Verzamel je materialen 

  • Eucalyptus stekken (bij voorkeur halfhardhout)
  • Maak de snoeischaar of schaar schoon
  • Wortelhormoonpoeder
  • Kleine potten met drainagegaten
  • Goed doorlatende potgrond
  • Plastic zakken of een kweekkoepel
  • Vernevelingsspuitfles

 

Stap 2: Selecteer gezonde stekken
Kies gezonde eucalyptustakken zonder tekenen van ziekte of plaagschade. Snijd hierbij secties van 10-15 cm af van de groei van het huidige seizoen. Het selecteren van stekken die tekenen van ziekte, ongedierte of stress vertonen is een veelgemaakte fout. Kies altijd gezonde, ziektevrije en krachtige stekken voor vermeerdering. 
 

Stap 3: Maak de stekken klaar
Snijd de stekken net onder een bladknoop af. Verwijder vervolgens de overtollige bladeren, laat er slechts een paar bovenaan achter. Doop het afgesneden uiteinde van elke stek in wortelhormoonpoeder. Het overslaan van het gebruik van wortelhormoon of het gebruik van een verlopen exemplaar kan het succespercentage van de wortelontwikkeling verminderen. Breng een vers en geschikt wortelhormoon aan om de kans op een succesvolle beworteling te vergroten.
 

Stap 4: Stekken van planten
Vul kleine potten met een goed doorlatende potgrond. Steek het behandelde uiteinde van elke stek in de grond en begraaf ongeveer de helft van de stek. Plaats de stekken uit elkaar om overbevolking te voorkomen.
 

Stap 5: Zorg voor vochtigheid
Bedek de potten met plastic zakken of plaats ze onder een kweekkoepel om een ​​vochtige omgeving te creëren. Besproei de stekken met water om de grond constant vochtig te houden, wat ook belangrijk is als je pannenkoekplant groeit in plaats van eucalyptus. 
 

Stap 6: Plaats in indirect licht
Zet de potten op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de stekken kan verschroeien.
 

Stap 7: Monitor en wacht
Controleer de stekken regelmatig op tekenen van wortelontwikkeling. Dit kan 6 tot 8 weken duren. Houd de grond constant vochtig maar niet drassig.
 

Stap 8: Transplanteer de stekken
Zodra de stekken goed ontwikkelde wortels hebben (meestal 5 tot 7 cm lang), zijn ze klaar om te worden getransplanteerd. Verplaats elke stek voorzichtig naar een grotere pot of naar de gewenste buitenlocatie.
 

Stap 9: Onderhoud en verzorg
Blijf voor je jonge eucalyptusplanten zorgen door voldoende water te geven en ze te beschermen tegen extreme kou of ongedierte.
 

Stap 10: Geniet van je eucalyptus
Naarmate je eucalyptusplanten groeien, kun je ze naar behoefte snoeien en vormgeven. Na verloop van tijd zul je prachtige, volwassen eucalyptusbomen hebben om van te genieten.
 

Het kweken van eucalyptus uit stekken kan een lonend proces zijn, waardoor je kunt genieten van de schoonheid en voordelen van deze bomen in je tuin. Vergeet niet geduldig te zijn en de nodige zorg te verlenen om het succes van je vermeerderingsinspanningen te garanderen. 

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Tuinieren
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.