Terugsnoeien appelboompje tot espalier

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/04/2006 - 04:45
Zandraket

Terugsnoeien appelboompje tot espalier

Ik heb een appelboompje gekocht dat ik graag tot een espalier (palmet / legger) uit wil laten groeien. Nu lees ik echter dat je om een espalier te maken moet beginnen met een 1-jarig appelboompje dat je tot 40 cm boven de grond terugsnoeit. Het struikje dat ik heb ik echter 2 jaar oud, heeft al heel wat onbuigzame zijtakken en een behoorlijk dikke stam.

Is het mogelijk deze struik toch nog in een espalier vorm te krijgen? Ik zie zelf twee alternatieven, waarvan ik geen idee heb of ze goed zijn:

1) Alle zijtakken wegsnoeien en het stammetje doorzagen op 40cm hoogte (moet ik dan nog wat gebruiken om bloeden van het stammetje te voorkomen?)

2) De zijtakken terugsnoeien, en nieuwe uitlopers in espalier vorm horizontaal uitbinden. Het wordt dan natuurlijk geen echte espalier omdat de de hoofdtak niet gesnoeid is - heeft dit nog conseqenties?

wo, 26/04/2006 - 16:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als optie 1 betekent dat je onder de ent snoeit is dat zeker geen goed idee Optie 2 is ook niet ideaal, maar je kunt het proberen.

Een andere optie is om het gewoon als boompje te laten groeien of er iemand anders blij mee te maken en zelf opnieuw te beginnen

do, 27/04/2006 - 00:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Optie 1 (40cm hoogte afzagen) is nog steeds boven de ent: dat is toch de knobbel die je per se boven de grond moet houden?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag