Welke boom is dit en hoe snoei ik deze?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/09/2010 - 18:14
Asla

Welke boom is dit en hoe snoei ik deze?

Ik heb dit boompje in mijn voortuin staan. Voor zover ik weet is het een wilg, maar ik weet het niet zeker en begin te twijfelen als ik de informatie over wilgen lees.
De vorige bewoonster had er al een tijd niets aan gedaan en ik heb de boom zodoende op advies via-via helemaal kaal gesnoeid. Dit voorjaar is de boom weer ontzettend gaan groeien. Mooi natuurlijk, maar nu zitten er zoveel jonge takken aan dat het bladerdak topzwaar is. Ik heb aan de onderkant in de zomer al wat weg gehaald, omdat we er niet meer onderdoor konden, maar het boompje is zo vol dat de onderste takken naar beneden gaan hangen. Ondertussen blijft de boom maar nieuwe takjes aanmaken en steeds voller worden.

Welke boom is dit en wanneer moet ik deze snoeien? Moet ik 'm weer helemaal kaal snoeien of alleen uitdunnen?
Kan ik de onderste takken weg blijven snoeien, zodat we er onderdoor kunnen lopen (de boom staat in het looppad) of is er een beter manier om te voorkomen dat de takken laag groeien? Wie weet raad?

Bijgevoegde foto is overigens verouders, dit is de boom voordat ik 'm helemaal terug heb gesnoeid. Het bladerdak zat toen hoger, wat veel prettiger was. Door alle nieuwe takjes is het bladerdak veel lager en enorm vol.

Welke boom is dit en hoe snoei ik deze?
ma, 13/09/2010 - 22:12
RdB

Dit is een Robiniainfo-icon pseudoacasia, waarschijnlijk ooit als bolacasia o.i.d. gekocht. Je kunt hem het beste in de winter snoeien als het blad er af is, dan zie je het beste wat je doet. Probeer er weer wat model in te krijgen, dus een stam tot minimaal 2,5 meter (kun je er weer fatsoenlijk onderdoor lopen, ook als het geregend heeft en de takken doorbuigen). De pruik kun je of om de paarj aar verwijderen of om het even ik welke vorm snoeien die je zelf leuk vind.

Ruud

di, 14/09/2010 - 00:38
peterplant

Google maar eens op Robiniainfo-icon pseudoacacia 'Umbracilifera'.
Dit is bolacacia die ooit gekocht is met een te lage stam, waarschijnlijk in de veronderstelling dat de stam nog wel wat zal groeien. Je bent veroordeelt om de boom te snoeien zoals Rdb al schrijft, of het pad te verleggen of een andere boom te kopen met een langere stam.

di, 14/09/2010 - 11:30
Asla

Bedankt voor de informatie!

Als ik deze boom wat hoger zou willen hebben, moet ik dan niet alle takken weg snoeien, maar enkele takken die naar boven groeien laten staan en dan daar een nieuwe knot laten ontstaan?

di, 14/09/2010 - 20:26
RdB

Ja, ik denk niet dat het lukt de boom op een pijnbank te leggen en uit te rekken :-) Het zal wel een zwakke plek blijven.

Ruud

di, 14/09/2010 - 23:59
peterplant

En het blijft altijd een lelijke plant.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag