ziekte perenboom

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/08/2005 - 20:25
alpapara

ziekte perenboom

Mijn perenboom heeft dit jaar slechts 3 kleine verschrompelde peren. In het voorjaar heel veel bleosem gehad.
De laatste tijd zie ik op de bladeren aan de bovenkant rode vlekken met een gele rand (lijkt op vuur). Aan de onderkant drie of meer wormachtige verdikkingen. Lijken kleine wormpjes die op een kluitje zitten. Als je die fijn maakt komt er vaak een rode kleur uit.
Wie kan mij zeggen wat dat is en wat ik er aan kan doen.

di, 20/09/2005 - 11:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat het precies is, weet ik niet. Dat antwoord komt hopelijk nog.

Bij mij was het 't begin van het einde. Het jaar erop kwamen er alleen nog wat verschrompelde blaadjes aan de boom; het jaar daarop niets meer.

Ik vond het niet zo erg: deze boom stond helemaal verkeerd en eigenlijk in de weg...

Sterkte!

ma, 03/10/2005 - 23:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een hoogstam perenboom in de voortuin die elk jaar veel vrucht draagt. De peren zijn niet uit de hand te eten, maar moeten gestoofd worden. De soort is mij niet bekend, maar oude dorpsgenoten zeggen dat deze boom zeker honderd jaar oud is.
Afgelopen zondag zag ik dezelfde verschijnselen op vele bladeren, als beschreven in dit bericht. Oranje-rode vlekken ter grotte van een ouderwets dubbetje, aan de achterkant een verdikking met witte bolletjes. Niettemin draagt de boom weer als ieder jaar heel veel peren. Ik vraag me af wat dit is, een insekt, een ziekte? Mijn buurman heeft ook twee perebomen in de tuin en daar is precies hetzelfde war te nemen. Hoewel het een ander ras is.
Aan dit antwoord heb je niets, maar het komt kennelijk vaker voor. Ik ben benieuwd wie dit kan traceren.
Be Kuipers, Sauwerd, prov. Groningen.

Onderwerp gesloten