Beschadiging stam appelboom

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 30/04/2017 - 12:02
jmtennapel

Beschadiging stam appelboom

Hallo,
Zie bijlage voor het probleem. Weet iemand wat dit is?? En hoe ik dit op kan lossen??
Heb voor schimmels al veel behandeld, maar dat is het volgens mij niet. Verder bloeit de boom prima en geeft veel appels.
Alvast bedankt

Beschadiging stam appelboom
zo, 30/04/2017 - 15:46
WiPe

Als je nog een beetje verder gaat behandelen en wegsnijden, breekt de stam. Ik heb geen idee hoe groot de kruin is die daarop staat, maar als het gewicht bovenaan te groot wordt, breekt de stam. Je zal de kruin de eerste jaren in omvang moeten beperken zodat de boom de tijd krijgt om onderaan voldoende sterkte op te bouwen. Als dat niet kan, kun je beter de boom nu al vervangen.
Er zijn maar weinig aantastingen die je effectief kan aanpakken door de aangetaste delen weg te snijden. Zeker wanneer die aantasting in de stamvoet zit, kan je beter niet gaan behandelen en wegsnijden. Het idee dat wonden en aantastingen bij bomen moeten aangepakt worden door ze in te smeren en weg te snijden is al heel lang achterhaald.

wo, 03/05/2017 - 23:56
gladiator

Hallo,
Heb je al aan de optie gedacht om hogerop de stam een marcot te plaatsen? Want ik denk niet dat de enorme wond [en zo dicht op de voet en de [vaak natte grond]genezing nog gaat lukken immers de wond heeft al twee derde van de sapstroom onderbroken met als resultaat dat je waarschijnlijk veel dood hout bovenin krijgt En met een marcot verkrijg je een nieuw gezond wortelgestel

wo, 03/05/2017 - 23:58
gladiator

ps is het een laag of hoogstam, mischien zat daar de ent en is het daar fout gegaan

Onderwerp gesloten