Esoorn en boomhazelaar, hoe hoog worden ze?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 08/06/2019 - 08:28
Roger (anoniem geplaatst)

Esoorn en boomhazelaar, hoe hoog worden ze?

Beste,

Bij mij in de sraat staat een rij esdoorns en aan de overkant een rij boomhazelaars. Ik wil graag zonnepanelen leggen, maar het type systeem hangt af van de schaduw die de bomen in de toekomst kunnen gaan geven.

Volgens mijn berekening is de boomhazelaar nu ongeveer 16 meter hoog, maar als ik wikipedia er op nasla dan kan hij wel 25 meter worden, maar andere sites zeggen weer 16 meter. Van welke factoren hangt de hoogte af?

De esdoorn lijkt vrij jong te zijn, maar hier lees ik ook verschillende verhalen over qua hoogte.

Ter illustratie heb ik even een streetview foto toegevoegd.

za, 08/06/2019 - 21:02
peterplant

De boomhazelaars zijn zo te zien nog geen 16 meter hoog, ik denk eerder 8 of 9 meter. De boom is al redelijk aan de maat en daar zal de komende 15 jaar misschien nog 1 of 2 meter bij kunnen komen. De boom zal na 150 jaar onder maximale omstandigheden wel flink groot kunnen worden, maar in een plantsoen zal die dat zeker niet worden.

Esdoorn kan nog een stuk groter worden onder ideale omstandigheden, maar hier in de bestrating mag je blij zijn als ze net zo groot worden als de boomhazelaars nu.

zo, 09/06/2019 - 13:30
Roger (anoniem geplaatst)

Beste Peter,

Ik heb even opnieuw gemeten bij een boom verderop door digitaal de Ford Transit Connect op elkaar te stapelen bij de aangrenzende boom. Dit komt overeen met de 3 hoeksmeting die ik eerder gedaan heb. Dit is ook ongeveer 16 meter. Verwacht je dan nog een rek van 2 meter over 15 jaar?

voor wat betreft de Esdoorn, die mag van mij gerust onder de 7 meter blijven :) Maar hij ziet er nog erg jong uit. Enig idee wat hier de groeicurve van is?

zo, 09/06/2019 - 15:31
WiPe

De uiteindelijke grootte van die bomen hangt af van de ruimte die de wortels krijgen. Omdat die in zo'n straat eerder beperkt is, zullen die ook zelden echt helemaal groot kunnen worden. Idem voor de groeicurve: door de beperkte ondergrondse groeiruimte zullen die bomen ook niet zo hard groeien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag