Rhodondendron, geel blad/ hangende bladeren

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 07/02/2016 - 20:36
sylvia1308

Rhodondendron, geel blad/ hangende bladeren

Sinds vorig najaar zijn een paar van mijn prachtige rhodondendron struiken geel/ hangt het blad slap (andere zien er nog wel prima uit). 1 kleiner struikje is al dood gegaan. In het najaar aantal keer veel extra water geprobeerd, wil dit nu ook weer gaan doen. Struiken staan in goed doorlaatbare grond ('bosgrond'), los blad van andere bomen blijft altijd liggen.
Iemand tips om te voorkomen dat meer struiken dood gaan? Ik had ijzerchelaat gelezen? Of misschien andere voeding (vorig jaar niet bijgemest)?.

Rhodondendron, geel blad/ hangende bladeren
zo, 07/02/2016 - 21:04
RdB

Het is echt meer dan nat genoeg, en van gebrek aan mest is nog nooit een plant doodgegaan. Dus die maatregelen gaan niets brengen, hetgeen natuurlijk ook al blijkt uit het feit dat de anderen nog goed zijn. Ik ben bang dat dit eerder Phytophthora is en dus zou ik de planten die nu al vrijwel dood zijn er onmiddelijk uithalen en afvoeren. Phytophthora is een aantasting door waterschimmel (geen schimmel, al suggereert de NL-naam dat)die vrijwel altijd dodelijk afloopt. Plant op een plaats waar een plant er aan gestorven is voorlopig niet weer zo'n plant of nauw verwante soort. Indien je gereedschap gebruikt (ook de komende tijd!) reinig dat dan grondig voor en na dat je met 1 rhodo bezig geweest bent, zo voorkom je enigszins de besmetting.
Ruud
ps: zie ook Phytophthora op de wikipedia; de bekendste Phytophthora soort is de aardappel- of tomaten-ziekte maar er zijn er vele.

zo, 07/02/2016 - 21:55
plantadvies

Met ruud eens. Blijft wel troosteloos zo`n prachtige struik zal een open gat in je border opleveren.

ma, 08/02/2016 - 21:09
WiPe

Dat klopt, maar ik zou nog een stap verder gaan: stikstofbemesting doet planten groeien, maar maakt ze ook veel meer vatbaar voor allerhande aantastingen. De kans is groter dat ze ziek worden doordat ze jaarlijks bemest worden dan doordat ze een jaartje niet bemest zijn.

ma, 08/02/2016 - 21:11
sylvia1308

Dank voor jullie reacties, niet wat ik als antwoord had gehoopt, echter als dit verdere aantasting kan voorkomen, weinig andere keuze dan de struiken toch weghalen... Hoop wel dat alleen de bovenkant weghalen voldoende is, want ben bang dat alle wortels verwijderen erg lastig wordt, denk dat het wortelgestel van alle struiken flink in elkaar vergroeid zal zitten...?

di, 09/02/2016 - 22:28
WiPe

Dat valt meet Rhodo's wel mee omdat die weinig of geen zware wortels maken. Verwacht eerder een dichte wortelpruik van kleinere wortels.

Onderwerp gesloten