Stamziekte bij beukenhaag

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/05/2017 - 13:57
HermanDB

Stamziekte bij beukenhaag

De beukenhaag is een zestal jaren geleden aan geplant. Sedert vorig jaar verliezen een aantal planten hun volledig verdorde bladeren niet meer allemaal in het voorjaar. Van een aantal planten splijt ook de bast van de plant open. Kent er iemand een product waarmee ik de plant en de stam zou kunnen behandelen.

Stamziekte bij beukenhaag
wo, 03/05/2017 - 22:40
tuinprins

Wat je op de foto ziet staat bekend als stam- of bastnecrose. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijkste oorzaak is de beukenstamluis. Deze maakt miniscule gaatjes in de bast die een invalspoort zijn voor diverse schimmels (o.a. Nectria coccinea en Nectria ditissima). Deze schimmelziektes veroorzaken verticale scheuren, vergroeiingen en woekeringen op de stam.
Een tweede oorzaak kan de beukenkankerluis (Lachnus pallipes)zijn. Deze tamelijk grote luis kan eveneens via zuiggaatjes de bast beschadigen en zo invalsbronnen voor een aantal schimmelziektes vormen. De beukenkankerluis produceert veel honingdauw waar zelfs wespen op afkomen. Als er in de zomer wespen rond je beukenhaag vliegen dan is de kans groot dat de beukenkankerluis in de beukenhaag zit.
Of jonge beuken de bastnecrose kunnen overleven zou ik niet durven te zeggen. Hangt misschien ook af van de conditie waarin ze verkeren.
Bastnecrose kun je dus alleen voorkomen door de luizen te bestrijden. Er bestaat geen middel waarmee je de necrose / vergroeiingen op de stam ongedaan kunt maken.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag