van meerstammige Halesia naar boom

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/05/2016 - 10:41
ashira

van meerstammige Halesia naar boom

Hallo, Mijn Halesiainfo-icon Carolina heb ik als meerstammige struik in 2014 aangeplant en begint al een aardige vorm te krijgen. Nu lijkt dat deze net zo breed als hoog te worden. Oeps. Is nu al minimaal 2,5 hoog. Nu wil ik er een boom van maken door de meest rechte stam over te houden en de overige weg te snoeien. Kan ik deze stam tot onder de boom af zagen, of moet ik een stuk boven de grond overhouden zodat deze daar kan indrogen. Ik weet niet of de Halesia vatbaar voor ziekte is.

van meerstammige Halesia naar boom
zo, 01/05/2016 - 10:42
ashira

Nog een foto van de stam. Is circa 5 cm in diameter. De rechtste wil ik verwijderen (na de bloei die nu begint)

van meerstammige Halesia naar boom
zo, 01/05/2016 - 11:31
tuinprins

Halesiainfo-icon kan soms gaan bloeden na het snoeien van een al wat dikkere tak. Weet niet of jouw Halesia dat op dit tijdstip in het jaar ook nog zal doen. Houd er verder rekening mee dat Halesia carolina op de snoei zal reageren met het vormen van nieuwe scheuten rond de snoeiplek of vanuit de kluit.
Ik zou de tak terugsnoeien tot net boven de grond.
Als je een echte kleine boomvormige Halesia had willen hebben dan had je beter Halesia diptera magniflora aangeplant. Staat inmiddels 16 jaar bij mij in de tuin en is ongeveer 3.50 meter hoog. Halesia monticola groeit ook boomvormig maar wordt beduidend groter als H. diptera magniflora.
Gegroet, de tuinprins

van meerstammige Halesia naar boom
zo, 01/05/2016 - 19:45
WiPe

Mij lijkt het verstandiger om dat niet in een keer te doen. Je kan beter de taak die je weg wil nu inkorten tot een horizontale zijtak. op die manier haal je de apicale dominantie uit die tweede scheut, wat betekent dat die daarna veel minder hard in de hoogte zal groeien. Je haalt dan een veel kleiner volume aan blad weg, waardoor de boom ook veel minder, of zelfs geen, waterlot zal vormen. Omdat de lengtegroei in dat deel sterk vermindert, zal ook de diktegroei sterk verminderen. Je kan dan twee jaar later de rest van de tak zonder veel problemen verwijderen. In die twee jaar ziet de plant er iets minder mooi uit. Op termijn zal hij veel beter op die snoei reageren.

zo, 01/05/2016 - 15:25
ashira

Bedankt voor alle reacties. Ik ga hem in fasen snoeien. Ik heb vorige week op de Azoren ook een Halesiainfo-icon Carolina gezien als boomvorm, zie foto. Ik denk dat deze ca. 4 hoog was en 2,5 meter in doorsnede, zie foto. Dit staat veel mooier in een niet al te grote tuin van 800m2.

van meerstammige Halesia naar boom
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag