Border met Bergenia

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 25/03/2009 - 14:48
Herfst

Border met Bergenia

Ik wil graag een stuk border aanplanten met daarin in elk geval Bergeniainfo-icon. Ik heb hier in de buurt gezien dat dat een plant is die het hier goed doet en ik vind hem mooi. Het is een goede basisplant voor de vrij lange border die we hebben (5 meter schat ik in). De border ligt in de halfschaduw en de grond is vrij zware en zure kleigrond. Er staan momenteel enkel een paar Helleborissen in en verder staat er nog niks. Het is oude grond tussen twee enorme eikenbomen in.

Hoe kan ik dit goed aanvullen? Dus zure klei grond, halfschaduw. Bergenia's, Helleborissen, maar wat nog meer?

Heel hartelijk dank voor wat inspiratie,
Herfst

wo, 25/03/2009 - 17:40
Hendrik Jan

Ik zou denken aan Persicariainfo-icon amplexicaulis; grote groeigracht, sterk, van juni/juli/augustus tot de eerste vorst bloemen (aren), body en bijv. Geraniuminfo-icon macrorrhizum; ijzersterke ECHTE bodembedekker (doet het haast overal).
Je zou ook als tegenwicht tegen deze wat zware (stevig, dik blad) planten, ook epimediums (ijl en gracieus, goede bodembekker, vooral tussen bomen) kunnen planten, maar dan er ook echt voor gaan, dus echt een tapijt(een enkele Epimediuminfo-icon tegenover een Bergeniainfo-icon vloekt).
Of, of Aconituminfo-icon (monnikskap); groot, stevig, veel groeikracht, zaait zich uit (zonder een probleem te zijn), bloeit ook goed in de halfschaduw.

wo, 25/03/2009 - 17:43
Herfst

Hartelijk dank alweer Hendrik Jan :-)
Ik ga alle genoemde planten opzoeken en dan kiezen :-)

Herfst

wo, 25/03/2009 - 21:57
tuinprins

Kleigrond is niet zuur maar kalkrijk. Dat is de reden dat Rhododendrons het niet doen op klei maar rozen daarentegen juist weer wel.

Zoals je de plek beschrijft denk ik dat je er rekening mee moet houden dat de grond in veel zomers gort en gortdroog zal worden. Die 2 eiken drinken in de zomer honderden liters water per dag. Voeg hierbij de schaduw van eiken en je hebt een moeilijke plek. We noemen die situatie ook wel droge schaduw. Belangrijk is bij het planten het plantgat te verrijken met een flinke hoeveelheid compost.

Planten die het in droge schaduw redelijk doen zijn o.a.:

- verschillende varensoorten
- Bergeniainfo-icon
- Epimediuminfo-icon soorten
- sneeuwklokjes
- hederainfo-icon
- kerriainfo-icon japonica
- lamiuminfo-icon
- ruscus
- vincainfo-icon
- bosanemoon

Gegroet, de tuinprins

do, 26/03/2009 - 07:39
Herfst

Hallo Tuinprins,

Klopt het dat Helleboris het ook goed doet in de droge schaduw? Want die groeien hier ook erg goed namelijk.
Ik woon niet in Nederland, maar in Zwitserland, en vroeg me af of de kleigrond hier dan toch anders kan zijn? En dus wel zuur, of kan dan helemaal nooit? De skimmiainfo-icon doet het hier namelijk ook erg goed en die houdt toch van zure grond ook?
We wonen nu een jaar in dit huis met tuin, dus het is nog allemaal vrij nieuw voor me. Ik lees er veel over maar ik kom er soms toch nog niet helemaal goed uit zelf.

Alvast bedankt weer. Fijn dit forum.
Herfst

do, 26/03/2009 - 08:00
Hendrik Jan

Helleborussen komen voornamelijk uit het gebied van het voormalige Joegoslavie, redelijk kalkrijk. Maar het blijkt volgens kwekers dat Helleborussen het ook zeer goed doen in zeer humusrijke grond.
Mijn ervaring is dat Helleborussen die droog staan, dus te weinig water krijgen, vooral in de zomer het veel slechter doen dan Helleborussen die goed water krijgen, je ziet dit vooral aan de kwaliteit van bladeren (veel mooie grote opgerichte glanzende bladeren).

do, 26/03/2009 - 21:27
tuinprins

Van sommige helleborusinfo-icon soorten zoals Helleborus foetidus (stinkend nieskruid) wordt wel gezegd dat zij het redelijk doen in droge schaduw. Mijn ervaring met deze soort is dat die onder deze omstandigheden tamelijk kortlevend is.

Belangrijk lijkt me in uw geval hoeveel neerslag er in de zomer valt. Als U in Zwitserland in een gebied woont waar in de zomer veel neerslag valt dan zal de droogte van de grond in de zomer waarschijnlijk meevallen.

Bij mijn weten is kleigrond altijd kalkrijk en dus niet zuur. Skimmiainfo-icon verlangt lichtzure grond maar is in dit opzicht een stuk toleranter dan bijvoorbeeld rhododendrons en azalea's (kalkvliedend). Bij Skimmia's is het belangrijk om die goed te mesten met een organische mest anders worden de bladeren vaal en geelachtig. Tevens is voor deze plant een plek uit de hete middagzon belangrijk. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan en bij het planten het plantgat wordt verrijkt met turf of compost dan zal een skimmia het op kleigrond toch nog goed kunnen doen.

Misschien een beetje een rare vraag maar weet U zeker dat U op kleigrond zit? Er bestaan veel grondsoorten en ook daarin zitten weer gradaties zodat wat er op het eerste gezicht uitziet als kleigrond dit natuurlijk niet zo HOEFT te zijn.

Gegroet, de tuinprins

vr, 27/03/2009 - 13:37
Herfst

Hallo Tuinprins,

In de zomer kan het hier inderdaad hard regenen. De grond lijkt redelijk goed het water vast te houden. Als het hier regent, dan is het nooit een miezerbuitje maar meestal een dag of twee behoorlijk plensbuien.
Daarentegen, als het droog is, dan zie je wel echt van die scheuren in de grond.

Ik ga vanmiddag meteen naar het tuincentrum waar je hier gratis de grond kunt laten analyseren. Goed idee om het laten controleren, want ik twijfel toch over de grond.. ik nam altijd aan zware klei, maar mischien klopt het wel niet.

Ik laat weer van me horen hier, en in elk geval alvast heel hartelijk dank voor alle antwoorden en adviezen.

Herfst

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag