Welke biologische groenbemester moet je kie-zen voor een zure bodem?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/03/2023 - 13:07
Bert Devries

Welke biologische groenbemester moet je kie-zen voor een zure bodem?

Hallo allemaal! :)

Ik zou mijn moestuin graag willen inzaaien. Het probleem is dat mijn bodem erg zuur is en er bijna niets in groeit. Ik weet dat het mogelijk moet zijn om de bodemkwaliteit van een moestuin te verbeteren met een groenbemester, maar ik heb er geen idee van welke ik moet kiezen op basis van mijn bodem. Weet iemand hier iets meer over en kan mij helpen?

Alvast bedankt!

do, 30/03/2023 - 20:46
peterplant

Op wat voor grond tuinier je? Veengrond?

Met een groenbemester wordt je grond niet rijker aan voedingsstoffen . Je brengt organische stoffen in de grond wat het bodemleven stimuleert. De wortels van de groenbemester kunnen de grond openbreken, maar je brengt er geen voedingsstoffen mee aan. De voedingsstoffen die in de planten zitten hebben ze gewoon uit de grond gehaald.

Voedingsstoffen moet je op arme grond dus toevoegen.

vr, 31/03/2023 - 08:21
Peter Devinsis

Hoi mijn vriend :)

Je hebt gelijk! Er zijn verschillende bodemsoorten, te zuur, te arm enz., en welke organische groenbemester geschikt is voor jouw bodem, hangt daarvan af.

Organische groenbemesters zijn essentieel voor de bodemkwaliteit omdat ze de microbiële activiteit van de bodem stimuleren en de bodemstructuur verbeteren. Zij beschermen de bodem tegen erosie, versnellen de mineralisatie van humus en helpen onkruid tegen te gaan. Op een zure bodem zoals bij jou in de tuin, kun je bijvoorbeeld boekweit of Lupine zaaien. ;)

Onderwerp gesloten