Composthoop op of van grond?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 25/05/2006 - 15:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Composthoop op of van grond?

Ik wil in mijn zojuist gedeeltelijk aangelegde tuin een composthoop starten. Nu vraag ik mij af of compost het beste direct in aanraking met de grond wordt gebracht (dus een compostbak zonder bodem) of juist iets van de grond (zoals bij compostvaten). De verschillende sites zijn er niet echt duidelijk over, kan iemand mij een duidelijk antwoord geven?

Gert.

do, 25/05/2006 - 16:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gert, het beste is om de composthoop goed met de aarde in aanraking te laten komen; dan komen er ook wormen in die meehelpen met de omzetting en voor humus zorgen.
Meestal maakt men hem zo'n 20 cm verdiept en in die kuil doet men alles wat plantaardig is behalve aardappelschillen en dingen die gekookt zijn want dat gaat stinken.
Af en toe een handje beendermeel of bloedmeel toevoegen en de hoop na enige tijd een keer omzetten.
Zo benut je zelf alle plantafval die je anders kwijt bent als je het met het vuil meegeeft.
Succes, Frans.

za, 27/05/2006 - 22:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de tips. Ik probeer het de komende weken/maanden uit.

Frans

ma, 05/06/2006 - 17:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook een composthoop (eigenlijk compostvat). Mijn ervaring is: hoe meer je de composthoop omzet, hoe sneller je compost hebt. Ik heb de mijne ook rechtstreeks in contact staan met de aarde. Ik gooi er alleen afval op van verse groenten, af en toe een beetje grasmaaisel dat ik eerst laat drogen buiten de composthoop (niet te veel want dan stikt de composthoop, daar er geen lucht door kan), snoeiafval, koffiedik, theezakjes, oud brood,...)
NOOIT gekookte etensresten, vet, dierlijke resten, hondepoep, notenschalen (uitzondering de schalen van pindanoten/aardnoten). Af en toe gooi ik er ook wat gedroogd koemest en kalk doorheen. Veel succes - Steve

Onderwerp gesloten