HDPE vijver advies vraag

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/06/2024 - 11:49
Kenna_Shubunkin

HDPE vijver advies vraag

Goededag,

Allereerst mijn excuses mochten dit soort advies vragen niet gewenst zijn. Mocht ik dit doorkrijgen dan zal ik proberen deze post te verwijderen.

Na een aantal jaren aquaria in huis te hebben gehad, zijn wij vorig jaar verhuist en zie ik weinig mogelijkheden in de woning om mijn aquaria hobby voort te zetten. Lichtelijk had ik me bij dit feit neergelegd. Echter heeft mijn man misschien de 'fout' gemaakt om te beginnen over een vijver in onze achtertuin. Waardoor ik nu heel graag dit idee naar werkelijkheid wil krijgen.

Alleen loop ik tegen een paar vraagstukken aan waardoor ik toch ergens iets meer zekerheid zoek.
Het huidige concept is een HDPE bak (4000 x 2000 x 1000mm) die gedeeltelijk boven het maaiveld uit komt, denk hier aan ergens tussen de 40 en 50cm. De betreffende bak zouden we dan bestellen met 2 stalen frames eromheen vanwege het gedeelte boven het maaiveld. Dit op advies van de verkoper.
Voor het filtersysteem zal ik aan een drukfilter te denken, met een doorloop van 6.000liter/uur. Dit zou dan geschikt zijn volgens de fabrikant voor visvijvers tot 9.000 liter en koivijvers tot 4.500 liter. Voldoende voor een visvijver met een aantal Shubunkin zou je zeggen? Vervolgens zou ik de terugloop naar de vijver, dan willen doen doormiddel van nog een plantenfilter.

Nu zit ik met een paar vragen in mijn hoofd waar ik nog een antwoord op zoek:
- Is een ophoogzand fundering van 20cm voldoende voor de gewenste bak? Wij wonen in een omgeving met zandgrond, mogelijk grenzend aan veengrond.
- Mijn man zou graag wat aankleding op de bodem van de vijver zien (stenen en mogelijk planten), waardoor een bodemdrain niet heel ideaal is. Mijn idee is om een bak te doen zonder drain, met een inwendige pomp op de bodem die ik dan bescherm tegen potentiele substraat voor de planten. En dan zelf de locatie van de doorvoer bepaal. De andere optie is een zijdrain in de HDPE bak. Alleen weet ik niet wat het beste past in onze situatie.

Mocht er iemand zijn die mij op bovenstaande punten advies kan geven, dan zou ik dit enorm waarderen.

Voor de mensen die dit lezen, groeten en een hele fijne dag gewenst.

do, 06/06/2024 - 15:37
Azur

Hoi, je kan via bodemloket.nl de bodemopbouw op je adres achterhalen. Je gaat een flink gewicht aanbrengen en je wilt niet dat de vijver scheef gaat zakken, zeker als deze boven maaiveld uitsteekt waardoor dit zichtbaarder zal worden. In feite zou je boormonsters moeten nemen om te kijken wat het grondpakket is in je tuin en welke laag draagkrachtig genoeg is. Een fundering aanbrengen is goed, je kan daar diverse varianten van vinden op internet.

Een ijzeren frame erom heen kan, maar of dat nu heel fraai is kan je jezelf afvragen. Bovendien warmt het bovengrondse deel sneller op dan het ondergrondse deel, van dat aspect dien je je bewust te zijn en welke effecten dat kan hebben op en in je vijver.

Stel je vragen ook eens op een gespecialiseerd forum of bij meerdere leveranciers/ervaringsdeskundigen, oriëntatie is hierin inderdaad belangrijk.

Succes, mooi project.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.