Grasveld verhogen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/08/2017 - 19:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Grasveld verhogen

Beste tuinliefhebbers,

Ik wil graag advies met betrekking tot het verhogen van ons grasveld. Onlangs heb ik in onze tuin een gat gegraven met een diameter van 300 cm en een diepte van 60 cm, voor een trampoline. Hierdoor kwam ik erachter dat de eerste ca. 10cm diepte van de tuin bestaat uit aarde en vervolgens is het eigenlijk alleen maar klei. De afgelopen dagen heeft het veel geregend en al gauw bleef er een flinke laag water in het gat staan.

Nu is onze tuin in de loop der jaren ongeveer 10-15 cm gezakt ten opzichte van de fundering van het huis, dus lijkt het me een goed idee om de tuin een stuk te verhogen met de klei die uit het trampoline gat komt, te beginnen met het grasveld. Mijn idee was om de huidige graszoden om te spitten, dit vervolgens te verhogen met zo'n 5cm van de klei, hier dan weer verse aarde over uit te strooien en als afsluiter nieuwe graszoden neer te leggen (uiteraard lichtjes aflopend van het huis af). Maar is dit wel zo'n goed idee?

Aangezien ik nu dus heb gezien dat het water erg slecht wegloopt door de klei, vraag ik me af of er door mijn plan er niet continu een plas water blijft staan als het regent. 

Graag jullie advies over deze situatie. 

di, 01/08/2017 - 19:22
TuinmanBrasco

PS. ik was in de veronderstelling dat ik was ingelogd toen ik dit bericht plaatste.

di, 01/08/2017 - 20:31
GreenConnection

Beter probeer je de kleilaag eerst door te (laten) steken, zodat het wateroverlastprobleem voorgoed de wereld uit is. 

vr, 18/08/2017 - 20:33
Escafon

Klei is over het algemeen zeer voedzaam, en gras groeit er prima op, en jawel, klei is ook aarde, maar kan ook lastig zijn wat betreft waterdoorlaatbaarheid. Ik denk dat het vooral van groot belang is om veel bodemleven, dwz vooral aardwormen erin te krijgen, dan wordt het op den duur vanzelf wel poreus, Ik neem aan dat U met "aarde" bemeste tuinaarde bedoelt, die bestaat voornamelijk uit turfmolm die binnen afzienbare tijd verzuurt en daarna verdwenen zal zijn en dan zit je weer op de klei. Wat goed werkt is regelmatig maaien en het maaisel te laten liggen, de wormen trekken dit maaisel in een dag of 2 de grond in, en zo hoef je niet alleen veel minder te mesten maar ontstaan er ook veel gangetjes waardoor het water afgevoerd kan worden. Ik zou in plaats van het storten van een laag "tuinaarde" eerder denken aan het in de grond werken van organisch materiaal (gedroogde koemest, compost en dergelijke ) wat ook de drainage bevordert, waarna het bodemleven verder zijn werk kan doen. dit neemt echter wel enige tijd in beslag. Als je het grasveltje inderdaad een beetje laat hellen blijven er in ieder geval geen plassen liggen.

Zelf ben ik nu juist wat klei aan mijn gazon aan het toevoegen om op die manier de waterhuishouding te verbeteren en voedingsstoffen langer vast te houden, ook voor de druiven die ik onlangs geplant heb.

vr, 18/08/2017 - 20:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt ook met een palenboor gaten boren en deze opvullen met wat grind, zodat de kleilaag gebroken is en het water sneller weg kan. De klei niet bewerken in natte toestand, hij vormt dan een harde laag.

Natte klei niet vastlopen!

Eerst door laten vriezen is ook goed, daarom ploegen de kleiboeren voor de winter.

Succes.

za, 19/08/2017 - 11:57
WiPe

Voor je praat over het doorboren van de kleinlaag, kun je best eerst eens proberen uit te zoeken hoe dik die kleilaag is. Soms is die laag gewoon te dik en geraak je met een gewone boor nooit doorheen de laag. Kijk dat eerst maar eens na.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag