bijlichting in serre voor stek

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/11/2009 - 10:58
joerie

bijlichting in serre voor stek

Welke lichten kan ik in de serre zetten om bij te lichten zodat de stekken sneller kunnen wortelen en groeien.

en wat zijn de voordelen van de systemen

vr, 06/11/2009 - 21:48
Sjaaks

Ik denk dat het eraan ligt wat je onder de lampen wilt laten groeien. TL kan voor sommige planten voldoende zijn. Wat zijn je plannen?
Groeten Sjaak

vr, 06/11/2009 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ingeval van TL verlichting bestaan er waarschijnlijk speciale uitvoeringen met een voor plantengroei gunstig lichtspectrum. Het is daarbij van belang om te weten hoeveel lichtsterkte (in lumen) je nodig hebt en hoe lang de extra belichting moet worden gegeven om het beoogde effect te bereiken. Uiteraard speelt ook de temperatuur daarbij mee.

wo, 11/11/2009 - 00:48
joerie

rijpen van peper/paprika

stekken van pelargoniuminfo-icon, magriet, kalanchoe,...

wo, 11/11/2009 - 13:56
Sjaaks

Hallo Joerie,
voor het stekken kun je naar mijn idee TL gebruiken. Als je kijkt naar minimaal 4000 Kelvin (daar heb ik diverse orchideeën onder staan) moet je goed zitten. Ideaal zou ongeveer 5500 Kelvin zijn maar 4000 functioneert prima.
Je kunt uiteraard speciale daglichtlampen kopen maar de vraag is of je de prijs eruit haalt. Een goedkoop armatuur van een bouwmarkt met voldoet ook als je de standaard lamp die erbij zit vevangt door een met wat koeler licht.

Met 4000 Kelvin groei ik Phalaenopsis, Paphiopedilum en diverse Dendrobiums. Naast een goede groei kan ik de planten hier zelfs onder laten bloeien. De planten in kwesite ontvangen bij mij geen daglicht.

Als je gaat kijken naar TL verlichting ga dan zeker voor T5 en niet voor T8. De lichtopbrengst (lumen) van T5 is aanmerkelijk hoger dan van T8.
Zelf gebruik ik PL-lampen. Dat is een dunne TL-buis die U-vorming gebogen is.

Voor het afrijpen van pepers/paprika vrees ik dat je niet genoeg zult hebben aan TL. Ik denk dat je dan meer richting de lampen moet die ook voor het kweken van wiet gebruikt worden. Deze zijn ook geschikt voor orchideeën (als de afstand tot de planten groot genoeg is) maar het wattage was zo hoog (en het stroomverbruik dus ook) dat ik hier niet aan begonnen ben. Met mijn 4 x 36 Watt TL gebruik ik ook redelijk wat stroom, maar ik kan de lampen die ik niet nodig heb uitschakelen.

Als je TL kiest, de stekken moeten er relatief kort bij staan. Denk aan bv 20 cm. Begin bv op 40 cm en kijk hoe dicht je ze lampen bij de stekken kunt brengen zonder tekenen van verbranding te krijgen.
Er komt relatief weinig warmte af van TL. Zelf gebruik ik de VSA's voor het creeëren van extra warmte overdag in de relatief afgesloten groeibox .

Groeten Sjaak

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag