Oost Indische kers

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/08/2009 - 19:39
TuinMuts

Oost Indische kers

Hoihoi,

Van het voorjaar kreeg ik een stel stekjes, eentje was van de Oost Indische kers. Nu is hij uitgegroeid tot een flinke plant en de afgelopen tijd komen de knalrode bloemen! Prachtig! Alleen, hoe zit het nu met het zaad? Klopt het dat de plant manlijk EN vrouwelijk is? Want de eerste bloemen daar zag ik na de bloei NIETS en sinds vandaag zie ik dit (zie foto) lijkt mij het zaad... en wanneer is dat rijp? Of gewoon afwachten tot het op de grond valt? (wil wel een beetje de hand houden in wie waar gaat staan in de tuin)

Vr. Gr.
Tuinmuts.

Oost Indische kers
do, 20/08/2009 - 19:40
TuinMuts

Hier nog even een foto met bloem;

En wanneer kun je zien of het een man of een vrouw is? Of is dat alleen aan het zaad te zien?

Oost Indische kers
vr, 21/08/2009 - 10:28
RdB

Heeft de bloem alleen een stamper --> vrouwtje, alleen helmdraden --> mannetje. Veel bloemen hebben beide. Dat wil niet zeggen dat ze zich zelf kunnen bevruchten, de stamper en de helmdraden kunnen na elkaar rijpen.

Planten met eenslachtige bloemen kunnen beide aan een plant hebben: eenhuizig. Of ze hebben de bloemen ook aan twee verschillende planten, tweehuizig.

Ruud

vr, 21/08/2009 - 13:54
@lbert

De zaden kun je zo van de plant af halen, als je ze vastpakt en gelijk loslaten zonder kracht te hoeven gebruiken zijn ze rijp.
Wel goed laten drogen anders gaan ze schimmelen en heb je nog niets om volgend jaar te zaaien.
De zaden worden dan bruin en drogen in.

vr, 21/08/2009 - 21:20
TuinMuts

Ha! Dank voor de info, ik zal ze nog een goed van dichtbij gaan bekijken, ineens komen de bloemen echt uit alle hoeken! Niet verwacht dat hij het zo goed zou gaan doen zeg! Leuk!

za, 22/08/2009 - 23:30
kim_amersfoort

ik heb dit jaar voor het eerst oost indische kers in de tuin
gewoon een zakje zaden gehaald

tot nu toe heeft er géén bloem in gezeten, ook zie ik nog geen zaden
moet ik gewoon afwachten?ik dacht namelijk dat hij al had moeten bloeien
want ik zie ze overal vol bloemen staan

gr kim

ma, 28/09/2009 - 20:25
Bruine kikker

Ha Kim, misschien staat jouw plant niet in de zon? Ik heb Oost-Indische kers overal staan, en het verschilt enorm per plaats hoe ze het doen. Op de plaatsen waar weinig zon komt of planten die in een kleine pot staan, zie ik geen of bijna geen bloemen. Andere, in grotere potten of volle grond en met meer zon, bloeien wel.

Onderwerp gesloten