Zaaien Acer Griseum

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/09/2012 - 10:15
Gwylim

Zaaien Acer Griseum

Beste mensen , ik heb onlangs een 30tal Griseum zaden aangekocht. Ik zou graag weten wanneer en hoe ik deze prachtige boompjes zaai.

alle info en ervaringen zijn welkom.

mvg,

Wim

zo, 16/09/2012 - 10:31
tuinprins

Op de volgende link kun je mijn ervaringen (Garten Prinz) lezen met deze Acerinfo-icon:

https://tinyurl.com/y6pome8e

Is wel in het Duits (met wat Engels!). Als je er niet uitkomt dan moet je het maar even laten weten dan zal ik het hier in het Nederlands uitleggen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 16/09/2012 - 10:53
Gwylim

Dag Tuinprins, mijn Duits is helemaal niet zo goed , dus graag een kleine vertaling naar het Nederlands, dat zou heel fijn zijn.

Ik heb al een beetje opzoekingswerk gedaan ; Ik geloof dat ik de zaden eerst een 3 tal maanden koud moet bewaren. En dan in Maart zaaien , klopt dat?

mvg,

Wim

zo, 16/09/2012 - 13:27
tuinprins

Het eerste dat je moet weten is dat Acerinfo-icon griseum een lage natuurlijke vruchtbaarheid heeft. Dit betekent dat sommige zaden leeg zijn of dat het embryo in het zaad niet goed ontwikkeld is en dus nooit tot ontkieming zal komen. Vruchtbaarheid van Acer griseum zaad ligt meestal tussen de 10 en 40%. Als je 30 zaden hebt gekocht moet je beseffen dat daar maar een klein gedeelte goed van is.

Het eigenlijke zaaiproces:

Acer griseum heeft een zeer harde zaadhuid waardoor er geen water bij het eigenlijke zaad kan komen. Als eerste moet je het zaad 24 laten weken in water. Sommigen gebruiken hiervoor heet water (50-70 graden) en laten het geheel dan afkoelen. Ik ben altijd voorzichtig met het gebruik van heet water want voor je het weet beschadig je het embryo.

Acer griseum ontkiemt in een patroon van warm-koud-warm. Het zaad moet eerst een warme periode hebben (17-23 graden) van ongeveer 3 maanden. Ik doe de zaden in een ziplock zakje met wat licht vochtige zaaigrond en bewaar het geheel in een keukenkast. Er moet grond bij de zaden zitten anders werkt dit zaaiproces niet goed.

Na deze drie maanden wordt het zaad in de koelkast geplaatst bij 5 graden Celsius. Na deze drie maanden het zaad uit de koelkast halen en weer warm plaatsen. Na een aantal weken zullen enige zaadjes ontkiemen. Zodra je het witte kiemworteltje ziet verschijnen uitplanten in een potje en wachten op bovengrondse kieming.

Verwacht niet dat al de zaadjes direct ontkiemen. Bij mijn laatste poging (zie bovenstaande link) kwamen 2 zaadjes tot ontkieming verder niets. Vaak zijn er meerdere cycli van warm-koud-warm nodig om überhaupt kieming van het zaad te krijgen. Het vermeerderen van Acer griseum via zaad is dus iets voor de geduldige tuinier. Niet voor niets is Acer griseum niet goedkoop in de aanschaf!

Je kunt natuurlijk ook de zaden nu zaaien en buiten plaatsen. Eerste ontkieming volgt dan op zijn vroegst in het voorjaar van 2014 omdat de noodzakelijke eerste warme periode pas volgend jaar plaats heeft. Ik heb dat in het verleden zo gedaan en de resultaten waren bedroevend dus daarom geef ik de voorkeur aan het kunstmatige proces zoals ik dat hierboven heb beschreven.

Gegroet, de tuinprins

ma, 17/09/2012 - 09:59
Gwylim

Heel hartelijk bedankt voor U goede informatie :-)

Ik ga er aan beginnen !

groetjes,

Wim

ma, 17/09/2012 - 22:36
tuinprins

Graag gedaan en succes!

Zaaien Acer Griseum
ma, 17/09/2012 - 22:38
tuinprins

Groei zit er goed in:

Zaaien Acer Griseum
di, 18/09/2012 - 01:18
Gwylim

Ze zien er mooi uit , en we doen een goede daad want A. Griseum is blijkbaar aan het uitsterven...heb ik ergens gelezen.

Onderwerp gesloten