Honden belasting: Waarom geen katten belasting?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/04/2015 - 22:54
vragen

Honden belasting: Waarom geen katten belasting?

Waarom betalen we honden belasting? En zou het niet rechtvaardig zijn dat
je ook kattenbelasting gaat betalen? Een hond mag niet zomaar in een park
zijn poepje doen. Maar waarom een kat wel? Heeft een kat meer rechten? En
wat als je last hebt van katten in je tuin? Loslopende katten zijn helaas
niet verboden?

ma, 13/04/2015 - 23:25
Ineke*

Starten maar (:

*Veel mensen vragen zich af waarom je wel voor een hond en niet voor een kat belasting betaalt. Daarvoor moeten we terug in de historie. De oorsprong van de honden belasting moet waarschijnlijk worden gezocht in de 15e eeuw. De belastingopbrengst werd aanvankelijk gebruikt voor bekostiging van maatregelen op het terrein van armenzorg. Dat heeft geduurd tot aan de Franse tijd (1810). Daarna waren de Nederlandse gemeenten niet meer bereid hondenbelasting voor sociale doeleinden aan te wenden. In het begin van de negentiende eeuw kwam de discussie op gang om hondenbelasting landelijk in te voeren, als middel tegen het verspreiden van hondsdolheid. In die periode kwam hondsdolheid met regelmaat voor en vormde een ernstig gevaar voor de volksgezondheid.

Hoewel de hondenbelasting in de wettelijke regels die na het beëindigen van de Franse tijd werden vastgesteld ontbrak, kregen veel gemeenten Koninklijke toestemming om de belasting in te voeren als een maatregel van openbare orde en veiligheid met als voornaamste doel het bestrijden van hondsdolheid. In de gemeentewet van 1851 werd honden belasting toegevoegd aan het gemeentelijk belastinggebied.

Vandaag de dag wordt de honden belasting gebruikt om de aanleg en het onderhoud van HUP's te bekostigen Ook de hondenwachters worden ervan betaald. Kortom uw belastinggeld komt direct ten goede aan service verlening voor uw hond.
Bron Internet

di, 14/04/2015 - 15:12
Mosmanneke

Wat als je last hebt van kippen in je tuin? Kippenbelasting?

wo, 15/04/2015 - 21:50
RdB

Toch zit er wat in. Normaal buiten politici alle mogelijkheden uit om ons een poot uit te draaien, dit onder het mom van bezuiniging en voor onze eigen bestwil uiteraard!

Ruud

Onderwerp gesloten