Wesp als bestuiver!

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 31/07/2010 - 22:35
Draco

Wesp als bestuiver!

Dat wespen van zoetigheid houden, zal weinigen onbekend zijn. Vooral in augustus lokken de
terrassen. Dat een wesp ook honing verzamelt, was mij niet bekend. Vanavond zag ik een wesp de
bloemen van het helmkruid (Scrophulariainfo-icon nodosa) afstropen en wel met hetzelfde gemak als de
talrijke hommels die deze plant bezoeken.

Groet,

Draco

za, 31/07/2010 - 22:48
RdB

Honing verzamelen doen ze inderdaad niet, nectar bijtanken tijdens de jacht wel.

Wespen zijn rovers maar prooi levert vooral eiwit, goed voor de jongen maar daar kan je niet zo goed op vliegen. Daar heb je koolhydraten zoals suikers voor nodig. Die worden afgescheiden door de larven, maar tijdens de vlucht zijn er geen larven in de buurt en haalt de wesp zonodig wat nectar. In augustus, als de kolonie instort en de wespen geen suikers meer krijgen van de larven worden ze dol van de honger en gaan fanatiek op zoek naar zoetigheid. Daar ze kaken hebben om te jagen en minder geschikt om nectar te halen is dat gedoemd te mislukken. Ze sterven van de honger of verdrinken in de limonade.

Ruud

zo, 01/08/2010 - 19:14
Draco

Dat lijkt me een alleszins acceptabele toelichting, Ruud en de helmbloem is natuurlijk een makkie voor de honingzoekers. Ik zie zelden hommels zo snel van bloem verwisselen als bij deze plant. Ik probeer wel eens macrofoto's hiervan te maken maar ben tot nu toe steeds te laat.

di, 10/08/2010 - 00:01
Draco

Vanmiddag in de tuin zag ik een hevig spartelende vlinder op de grond. Bij nadere beschouwing bleek deze door een grote wesp te zijn gegrepen wellicht tijdens een bezoek aan het overvloedig bloeiende leverkruid. De wesp won het gevecht en vloog vlak langs mijn gezicht moeizaam weg met z'n prooi. Het was een fors exemplaar en waarschijnlijk een koningin.

di, 10/08/2010 - 00:05
RdB

Wellicht een hoornaar?

Ruud

di, 10/08/2010 - 12:13
Draco

Zou goed kunnen. Helaas had ik mijn camera niet bij de hand.

Onderwerp gesloten