Regenput als vijver

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/05/2020 - 13:41
Dieter B

Regenput als vijver

Beste leden,

We wonen in een huis van de jaren 70 met veel beton in de afwerkingen. Zo hebben we kettingen die het regenwater van de daken naar ronde betonnen reservoirs brengen die deels boven de grond uitsteken. Deze reservoirs zijn vrij klein en we wouden een grotere betonnen ronde vijver inplanten in onze tuin. Dit hebben we ook gedaan. Na enige zoektocht hebben we een regenput laten steken, rond en zonder deksel. Ze heeft een diameter van 2,15 meter en een diepte van 1m60. Foto's zitten in bijlage.

In de eerste plaats hebben we vijversubstraat op de bodem gelegd (niet gewassen, dat stond zo op de zak), met kraantjeswater gevuld (5m³) en bacteriecultuur toegevoegd. De waarden zijn ok (multitestkit).

Het is niet de bedoeling dat er vissen in deze vijver komt, wel zal een deel van het regenwater naar de vijver geleid worden, zodat we niet steeds water moeten bijsteken.

Graag zou ik toch wat planten in deze vijver hebben. Nu ja, ze is dus overal even diep (1m60, met vijversubstraat nog 1m45 ongeveer (is niet volledig gevuld tot de rand)), dus moeilijk om met zones te werken. Ik heb er wat grof hoornblad en enkele plantjes krabbescheer ingedaan, maar na een paar dagen zijn die gewoon naar de bodem gezakt (tijdens de hevige koude wind van een paar dagen geleden). Doe ik iets verkeerd? Kunnen jullie me iets aanraden van beplanting? Er komt nog een kleine waterpartij in, om toch wat circulatie te hebben.

Alvast bedankt voor jullie raad!

Groeten,

Dieter

vr, 15/05/2020 - 14:16
René.W

Beste Dieter,
Op de eerste plaats apart hoe de kettingen regenwater afvoeren. Ik heb hier nooit van gehoord.

Ten tweede, u doet niets verkeerd wat betreft de planten. Hoornblad word vaker aan een steen bevestigd, en in de vijver gelegd. Vanuit de diepte komen ze als alles goed gaat, naar de oppervlakte gegroeid. Hoornblad kan erg lang worden.

Krabbescheer heeft de neiging om te zinken in de vijver. Bij zonnig weer zullen deze weer aan de oppervlakte verschijnen.

Succes Groet René,

vr, 15/05/2020 - 14:28
Dieter B

Dag René,

Bedankt voor je reactie. De kettingen die regenwater afvoeren zijn eens mode geweest in de jaren 70. Hierbij enkele foto's. Het water is nu wel al serieus gezakt in die afvoerreservoirs, ik geef er de planten mee water :). Zijn er nog andere planten die ik in de grote vijver mag doen met die diepte? Zou kikkerbeet lukken? Vind ik nog wel mooi.

Groeten,

Dieter

vr, 15/05/2020 - 14:28
Dieter B

Dag René,

Bedankt voor je reactie. De kettingen die regenwater afvoeren zijn eens mode geweest in de jaren 70. Hierbij enkele foto's. Het water is nu wel al serieus gezakt in die afvoerreservoirs, ik geef er de planten mee water :). Zijn er nog andere planten die ik in de grote vijver mag doen met die diepte? Zou kikkerbeet lukken? Vind ik nog wel mooi.

Groeten,

Dieter

vr, 15/05/2020 - 15:45
René.W

Hallo Dieter,
Graag gedaan! Apart om te zien hoe dit systeem eruit ziet. Weer iets bijgeleerd.

Kikkerbeet zal ook lukken. Het kan zijn dat ze de winter niet overleven. De bladeren en wortels sterven af, Máár de moederplant maakt kleine zaden die op de bodem terechtkomen, en in het voorjaar weer tevoorschijn komen, en opnieuw groeien.

Andere zuurstofplanten die geschikt zijn : o.a glanzend fonteinkruid, waterranonkel -mooi met bloemen, drijvend fonteinkruid, waterpest, bronmos, sterrenkroos, aarverderkruid

Drijvende zuurstofplant is blaasjeskruid, kikkerbeet e.d

Ik zou aanraden om 4 -5 bosjes zuurstofplanten per 1000 liter water te nemen, om een biologisch evenwicht te krijgen.

Als u toch andere planten wilt aanbrengen in de vijver, ( en u géén zone's heeft ) kunt u eventueel gebruik maken van drijvende planten basket of eilanden. Hierin/ op kan men andere vijverplanten plaatsen. Zoals gele lissen ( die ook effect hebben op het vijverwater ) snoekkruid, zwanenbloem, kalmoes, dotterbloem enzovoorts.

Er bestaan zelfs waterlelie's voor diepere vijvers. Is ook een pracht om te zien. Men plaats deze op de bodem, en de bladeren en bloemen verschijnen aan het oppervlak.
Wel even naar de eisen kijken of deze geschikt is voor de bepaalde diepte.

Héél veel succes.
Groet René,

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.