Rivierkreeft bestrijden

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/05/2018 - 07:51
Ichtus

Rivierkreeft bestrijden

Ha,

Ik zit met het volgende:

Ik ben een kleine 3 jaar geleden verhuisd en heb bij het nieuwe huis een vrij grote (20 * 4 ongeveer) vijver. Deze was vrij troebel en er groeide geen enkele waterplant in, alleen wat oeverplanten. De tijdelijke bewoner die voor mij een jaar in het huis had gewoond had er zijn koi en graskarpers in gestald. Het was voor mij duidelijk: de karpers hadden alles kaal gevreten en woelden alles om. Na het verwijderen van de koi karpers nog vele andere vissen ook verwijderd (voorns, zeelt, bliek, ruim 150 stuks in totaal) en het water werd duidelijk helderder. Echter: elke plant die ik in vijver zette verdween. Er bleek ook rivierkreeft (amerikaanse rivierkreeft) in de vijver te zitten en die vreten dus alle aanplant op.
Niet een paar, maar idioot veel: 
Vorig jaar flink aan het vangen geweest en er ruim 200 van die beesten uit gehaald. Ik dacht dus de meesten wel te hebben.
Helaas: dit jaar weer aan het vangen geslagen en in de afgelopen 2 weken weer ruim 60 van die krengen uit de vijver gehaald, en het einde is dus nog niet inzicht...

Heeft iemand enig idee hoe ik deze beesten in mijn vijver kan uitroeien?? Ze zitten ook in grote hoeveelheden in de sloten om ons heen, dus ze zullen op den duur best weer in de vijver kruipen. Maar dan hoop ik een fatsoenlijk evenwicht te hebben zodat een paar van de beesten geen probleem zijn.

Ik heb een soort van nucleaire optie: met een gierpomp de vijver helemaal leeghalen en gewoon alles wat er inzit vangen. Maar dat is wel een heel drastische maatregel. Voordeel is wel dat ik dan ook helemaal in de hand heb wat er weer aan vis mijn vijver in gaat en ik ook de hele vijver kan schoonmaken, grondig uitbaggeren etc. Maar ondanks alle voordelen heeft het niet echt mijn voorkeur... Dus wie weet er nog een optie?

di, 29/05/2018 - 10:12
GreenConnection

Het lijkt me inderdaad de beste oplossing, om je vijver helemaal leeg te halen en te schonen, maar je kunt er op wachten, dat de kreeften uit de omgeving je schone vijver weer gaan bevolken. Ik zou geen methode weten, hoe die tegen te houden. 

Wat doe je overigens met de gevangen vis en kreeften?

di, 29/05/2018 - 10:54
Ichtus

De kois die er nog zaten gingen naar de eigenaar, de andere (voorn, zeelt, bliek) in de sloot: daar kwamen ze ook vandaan. De kreeft smaakt(e) prima :-)

Ik ben ook bang dat helemaal leeg halen de oplossing gaat worden, maar ik zoek nog andere mogelijk paden. 

Het voordeel is dan wel dat ik helemaal in de hand heb wat ik weer terug in de vijver zet qua vis. Ik ga voor veel minder maar wel zichtbare vis (goudwindes met name).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag