vijver opstarten na medicijn gebruik

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/06/2015 - 16:17
hverhees

vijver opstarten na medicijn gebruik

Hallo,
Mijn vijver is een tweetal maanden terug groter gemaakt, daarna gemetseld en pasklare folie erin. Nu heb ik 10% van het bestaande water kunnen overhouden en de rest is gewoon kraanwater. Tijdens dit, zijn de vissen extra kwetsbaar en dus is de witte stip uitgebroken ( zeer hevig ), met als resultaat: diverse koi's dood. Ik heb hier malachiet groen voor gekregen, maar dit dood alle goede en slechte bacteriën die er in de vijver zijn. Nu mijn vraag; hoe kan ik het biologisch evenwicht weer sneller op pijl brengen?
Hans

wo, 17/06/2015 - 14:13
hverhees

Dit heb ik ook gelezen op de sites van winkeliers, maar dan staat er ook bij dat de planten dit niet verdragen. Ik heb nl. een zak van dat vijverzout liggen, maar daarom durf ik het niet te gebruiken. Nu hoeveel tijd mag ik het toevoegen, vandaag heb ik nog malachietgroen in het water moeten doen? ( ook van Colombo )
Hans

wo, 17/06/2015 - 14:23
Polplastron

Zout gebruiken om vissen te 'ontsmetten' bij huidparasieten, ok, maar rechtstreeks in de vijver? Ik blijf hierbij de bedenking maken dat het zout niet uitverdampt (een simpele wet uit de fysica) en eveneens niet zo makkelijk te verwijderen is met verversen van het water (wat overigens in een voldoende grote, evenwichtig opgebouwde vijver niet nodig is). Na enige tijd krijg je dus onvermijdelijk een verzilting van het water wat geen enkel zoetwaterorganisme ten goede komt. (Er bestaan blijkbaar meettoestellen voor het meten van het zoutgehalte, maar ik heb nog geen enkele vijverliefhebber deze weten gebruiken; 't lijkt mij meer iets voor zeewateraquariums waar zout een essentieel onderdeel is)
De vraagsteller vraagt hoe hij zijn biologisch evenwicht terug in orde kan krijgen en zout toevoegen zal daar hoe dan ook geen deugd aan doen; het neutraliseert het malachietgroen niet, het stimuleert de nuttige bacteriën niet en zoals hier al wordt aangegeven is het schadelijk voor de planten zij het misschien niet accuut).
Dat de vissen overigens witte stip kregen, is geen wonder gezien de stress van het verplaatsen, maar ook de plotse verandering in waterwaarden (dit fenomeen is zeer gekend bij aquariumliefhebbers, maar totaal onderschat door vijverliefhebbers om een of andere reden). Ook is met het verwijderen van 90% van het water het biologische evenwicht helemaal ontwricht; het malachietgroen heeft daar natuurlijk nog een schep bovenop gedaan.
Het was misschien beter geweest om de zieke vissen in quarantaine te zetten en hier een behandeling op toe te passen (met zout of malachietgroen of iets anders).
Nu is het echter zeer moeilijk om even snel de vijver terug in orde te brengen. Het enten met bacterieculturen uit de handel of een andere vijver zal de eerste tijd geen nut hebben gezien het malachietgroen nog steeds actief is. Over enkele weken zal het evenwicht zich echter langzaamaan herstellen zonder verder ingrijpen. Ik heb malachietgroen destijds ook ooit toegepast in mijn koi-vijver en heb een gelijkaardig scenario voorgehad als jij. Sinds ik aquariumliefhebber ben geworden ben ik eerder sceptisch t.o.v. het gebruik van medicatie rechtstreeks in het watermilieu.
Groeten,
Pol

wo, 17/06/2015 - 21:55
Anneloog

In de aquarium wereld word zeoliet en/of actief kool gebruikt in het filter om medicatie weg te filteren. Misschien hier met deze vijver nu ook een optie?

do, 18/06/2015 - 12:11
Polplastron

Actieve kool zou inderdaad een optie kunnen zijn, maar dan heb je er wel genoeg van nodig.

do, 18/06/2015 - 17:37
hverhees

Dan heb ik nog een aanvullende vraag; tijdens de behandeling moest een eventuele UV lamp uitgezet worden, deze gebruik ik af en toe voor een behandeling voor zweef-alg, maar nu niet in gebruik. Wat gebeurt er als ik deze een tijdje aanzet?
Actieve kool is idd geen optie voor een vijver van 14 m3

do, 18/06/2015 - 18:28
Polplastron

UV breekt volgens mij malachietgroen af, maar ik ben geen chemicus dus ik kan me vergissen.
Overigens breekt het malachietgroen volgens mij ook vanzelf af in de vijver dus over enige weken zal er (bijna) geen spoor meer van terug te vinden zijn en kan de vijver terug herstellen.
Groeten,
Pol

do, 18/06/2015 - 23:15
RdB

Malachiet groen is bio-afbreekbaar, halfwaardetijd 2,8 dag (gemeten in meerval). De eerste metaboliet is LMG (Leuco-malachiet-groen). Deze stof is giftiger en kankerverwekkend bij mannetjes ratten, dus wellicht ook bij mensen. Die ratten kregen dan wel 100x zoveel als een vis bij behandeling en een rechtstreeks verband tussen het malachiet groen / leuco malachiet groen en kanker is nooit aangetoond. Het was echter wel de reden dat de stof, die vroeger in 1000-en tonnen werd geproduceerd als kleurstof, zo goed als verdween. Alleen in de visteelt komt het nog voor, al is het verboden in de consumptieteelt. LMG heeft een halfwaardetijd van 10dag. M.a.w na een paar weken is het helemaal verdwenen.
Malachiet groen is geen goede UV-absorber. Het vangt vooral rood licht af (het is niet voor niets groen!). Kan zijn dat de leuco vorm wel UV absorbeert.
Ruud (wel chemicus)

vr, 19/06/2015 - 10:27
Polplastron

Dàt is nu eens een duidelijke uitleg! Merci!
Groeten,
Pol

Onderwerp gesloten