Bonsai en de verzorging

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 03/07/2016 - 13:19
IzabellaDK

Bonsai en de verzorging

Hallo, ik heb een Bonsai gekregen. Sinds ik die heb, is er altijd iets mis. Hierbij een aantal vragen: Welk soort Bonsai is dit? Hoe moet ik die verzorgen? Wat zijn de aandachtspunten? Welk soort ziekte heeft het nu? Er komen rode vlekken op de bladen, vervolgens wordt het droog en vallen af. Elke dag verliest die steeds meer en meer bladen. Ik heb ook een andere plant thuis nl. Areca Chrysalidocarpus Lutescens en die heeft hetzelfde probleem maar veel erger. (Zie album)
https://tinyurl.com/yc8o8vvp
Alvast bedankt, Groeten.

Bonsai en de verzorging
zo, 03/07/2016 - 13:20
IzabellaDK

Foto 1

Bonsai en de verzorging
zo, 03/07/2016 - 13:20
IzabellaDK

Foto 2

Bonsai en de verzorging
zo, 03/07/2016 - 13:51
Azur

Er zijn er al velen geweest die dezelfde vragen hadden, zoek eens naar je vraag in het Zoek venster op deze pagina, dan krijg je veel, heel veel antwoorden. Succes. Vrgr Emiel

zo, 03/07/2016 - 15:05
IzabellaDK

Weet u welke soort Bonsai dit is?

ma, 04/07/2016 - 19:09
GreenConnection

Zou Punica granatum kunnen zijn.

ma, 04/07/2016 - 22:52
Nick51

Het is moeilijk om op de foto's de juiste soort te herkennen. Zou aan het blad te zien idd een Punica granatum kunnen zijn, echter zie je deze soort niet echt vaak in tuincentra. Het zou ook een Serissa foetida kunnen zijn, de soort die wel vaak in tuincentra aangeboden wordt. De Serissa is makkelijk te herkennen aan de vieze geur die je ruikt als je een blad tussen de vingers kneust. Wellicht even het proberen waard. Echter voor beide soorten is het van het grootste belang dat de grond absoluut niet te nat is. Als gevolg van een langdurig te natte grond zie je dan bladval. Als er niet op tijd wordt ingegrepen gaat de boom zeker dood. Maar te vaak in droge grond staan is ook funest voor een bonsai met als gevolg verdroogd blad en bladval. Wat er met Uw boompje aan de hand is is moeilijk vanaf een foto vast te stellen maar ik denk dat de oorzaak een gevolg van het of te veel dan wel te weinig water geven is. Haal de boom eens uit de pot en bekijk de potkluit hoe die eruit ziet. Meestal kun je dan wel zien of er al dan niet een gezond wortelstelsel aanwezig is. Misschien is een verpotting in een goed substraat of evt. potgrond nog een optie.
Nick

zo, 10/07/2016 - 02:53
Auke

Dit boompje (granaatappel) moet hoognodig verpot worden in een (al dan niet tijdelijk in een hogere pot of beter nog in een vijvermandje). Gebruik daarvoor een goed doorlatend substraat maar beslist geen pure potgrond (een kamerbonsai in de pure potgrond is op termijn een dode kamerbonsai).
Een goed doorlatend mengsel bestaat bijv. uit: 60% akadama (Japanse kleikorrels) aangevuld met een hard materiaal zoals fijne kiezel. Akadama neigt na een tijdje nog wel eens uit elkaar te vallen vandaar de toegevoegde kiezel. Akadama is ook vrij prijzig en niet overal verkrijgbaar. Overal verkrijgbaar en zeer bruikbaar Is Terramol (in Nederland te koop onder de naan Tompoes Foetsi-ba (kattenbakgrit), dit zijn gebakken kleikorrels die al veelvuldig gebruikt worden in bonsai en kamerbonsailand. Deze korrels vallen nooit uit elkaar maar moeten wel aangevuld worden met organisch materiaal (ongeveer 25%). Met deze laatste samenstelling heb ikzelf zeer goede ervaringen en kan ik tevens putten uit de ervaringen van een zestal liefhebbers.
Verder kan ik me bij de opmerking hierboven dat dit boompje ook wel eens een Serissa zou kunnen zijn omdat die vaker aangeboden worden niets voorstellen. Temeer omdat de verschillen tussen beide soorten nogal groot zijn, maar dit geheel terzijde.

di, 12/07/2016 - 16:53
IzabellaDK

Zou dat kunnen dat dit een Chinese buxusinfo-icon is? In ieder geval bedankt voor jullie reactie en advies.

di, 12/07/2016 - 17:05
GreenConnection

Nee, het blad van Buxusinfo-icon is breder, en de stam veel ruwer. Ik hou het op Punica.

Onderwerp gesloten