bonsai's lopen niet uit na winter

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/05/2011 - 23:50
versteegh

bonsai's lopen niet uit na winter

Ik heb twee Chinese iepen die normaal de winter makkelijk doorkomen, echter lopen ze nu niet
meer uit. dood zou je zeggen echter na het krabben aan de bast blijkt de binnenkant nog
lichtgroen.
Hoe kan ik de boompjes weer laten uitlopen ofwel uit hun winter coma wekken?

di, 24/05/2011 - 00:59
Yose-ue

Winter Coma ? Hier zijn mogelijk meer factoren die een rol kunnen spelen.

Zonder meer info over standplaats, water giftes, substraat, laatste snoei en eerdere werkzaamheden is het moeilijk je hier hulp bij te bieden.

Kan je tot zo ver antwoord geven dat er dus schade aan iepen is ontstaan. Vermoedelijk vorst en mogelijk wortel schade. Uit coma halen kun je ze niet ... een bonsai die beschadigd is heeft zijn tijd nodig! Dus geduld hebben en optimaal verzorgen

di, 24/05/2011 - 10:17
versteegh

Ze staan nu op een plek waar ze 60% van de dag zon krijgen. Hier staan ze normaal de gehele
zomer. Verder heb ik de bomen nog geen mest gegeven, wel heb ik ze in het voorjaar een wortel
snoei en nieuwe grond gegeven (mix van akadama en potgrond) en de lange uitlopers terug
gesnoeid.

Wat is het beste, uit de zon houden, weinig water, juist wel voeding geven?

Bedankt, groeten,

Stephen

wo, 25/05/2011 - 14:15
Yose-ue

Bemesting kan in maten echt geen kwaad die kan ten goede komen. Opbouwen en niet te veel in eens of schommelingen met bemesting zou ik vermijden.Licht en zeker beetje zon kan geen kwaad. Echter volle zon en zeker piek uurtjes rond de middag uurtjes zou ik persoonlijk vermijden.

Dan hebben we de bekende wortel snoei .... Dit is ook weer een belangrijk iets. De een zeg je mag maar een derde verwijderen en de andere zegt Snoei zoveel indien nodig . Persoonlijk zeg ik snoei nooit te veel en snoei met beleid. Snoei liever te weinig dan te veel in een keer. Bij te veel snoei en dan bedoel ik gewoon de schaar er in en hopa kan dit zelf het einde worden van je bonsai.

Indien je te veel snoeit kost het ook de Bonsai in kwestie veel tijd om zich te herstellen. Hoe meer haar wortels en hoe fijner de structuur is hoe beter. De haarwortels zorgen voor de opname van water. Snoei je hier te veel aan kan inderdaad groei hier door uitblijven.

wo, 25/05/2011 - 13:46
versteegh

bedankt voor het advies

do, 26/05/2011 - 11:47
francis

na het verpotten zou ik een 2tal maanden wachten voor het bemesten.
vanaf de maand april min 2maal permaand met vaste meststoffen
en 1 maal per maand met vloeibare meststof voor blad bemesting
groetjes

za, 04/06/2011 - 17:01
Jacqui-frl

Ik heb hetzelfde probleem met mijn Gingko Biloba dit jaar; ik ben bang dat ie het niet gaat redden, nog steeds geen blad nl.

zo, 05/06/2011 - 19:03
Yose-ue

Dat veel voorkomend ..... vaak word er te fors gesnoeit aan wortels. Daardoor word de boom gedwongen meer wortels te maken. Opname voor en van water word zo moeilijk gemaakt voor een bonsai. Advies is en blijf ... niet verpotte maar staan laten. Geen volle zon het liefste zo min mogelijk want dan word de verdamping te hoog. Zorgen dat je genoeg water geef en echt niet te veel!Door iets weinig water geven dwing je tot wortel aanzet. Weet ook goed dan Super thrive kan helpen maar dat is echt niet nodig. De natuur gaat zijn eigen weg. Je kan het niet beheersen en jouw kan op sturen. Het is een kweestie van tijd en meestal komt het goed .....

Voor de verder rest is het afwachten en hopen. Succes beide

ma, 06/06/2011 - 21:12
Jacqui-frl

Dank je Yose-ue voor je advies en steun, ik hoop dat je gelijk hebt.

di, 07/06/2011 - 02:16
Yose-ue

Kom goed heb vertrouwen ... zet hem gewoon uit de zon zodat hij niet te veel water kan en zal verdampen. Bij een te hoge verdamping is bladgroei minimaal en bij blijft het uit. Veel mensen denken het tegen over gestelde maar kan je vertellen dat het niet zal werken. Voldoende licht maar geen direct zonlicht zal goed doen.

Water giftes aanpassen ... laat je bonsai staan tot bijna droog of zeer vochtig. Te veel vocht zal je bonsai niet en geen goed doen. Hij zal water opnemen maar wortel aanzet zal minimaal zijn. Natuurlijk maakt hij wortels maar je moet ook oppassen dat hij niet gaat rotten. Nu is deze kans juist een zeer makkelijk iets. Hij neemt juist geen tot weinig vocht op daarbij blijft het blad uit en de groei. Door hem te korten op water gaat hij zich op een rand van leven en dood bevinden. Hij word gedrongen om wortels te maken want de bonsai wilt een bron vinden waar water zich bevind. Als je dit goed doet zal hij binnen 1 maand zichtbaar meer leven vertonen.

Super Thrive sommige zeggen moet je gebruiken dit werkt! Uit eigen ervaring zeg ik weg er mee. Je kan het gebruiken maar waarom? Omdat het zou stimuleren. In de vrije natuur moet een boom zijn eigen weg vinden. Nu kunnen we wel zeggen je kan het een beetje helpen hiermee. Onzin en Crepe .... kan ik zeggen. Daarbij is het geld weg gooien dit spul heb je echt niet nodig. Als er echt een ding nu van belang is dan is dit .... stimuleren tot groei en zeer goed verzorgen.

Kom goed no wurries .... het geeft zijn tijd nodig

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag