Chamaecyparis dode takken

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 02/07/2009 - 23:46
peterb79

Chamaecyparis dode takken

Hoi!

ik heb sinds 2 maanden een chamaecyparisinfo-icon bonsai en de boom lijkt in de afgelopen 3 weken achteruit te gaan. 4 weken geleden heb ik de boom voor het eerst geplukt. Ik begreep dat je regelmatig moet plukken omdat de boom geen blad op verhoute takken maakt. Veel takken hebben nu bruine puntjes, maar dat is niet het grootste probleem.

Op de foto is goed te zien dat sommige takken bruin of grauw zijn en langzaam af sterven. De rest van de takken zijn mooi fris groen. De schade beperkt zich nu nog tot 2 takken waarvan 1 tak heel laag op de stam zit en er voor mijn gevoel toch af zou moeten om de stam beter tot zijn recht te laten komen. Maar als dit proces door zet dan heb ik toch een probleem.

Heeft iemand ervaring met deze boom? Heb je tips voor de standplaats? Ik lees en hoor tegengestelde meningen hierover. Ik had de boom de laatste twee weken in halfschaduw (alleen even avond zon) maar ik las gister dat de boom in de volle zon moet ook te voorkomen dat blad dood gaat. Ik heb de boom dan ook direct in de volle zon gezet. Verder laat ik de boom net niet uitdrogen en benevel ik elke dag.

Overigens vond ik de tak die nu echt slecht gaat er bij aanschaf al wat dof uit zien. Maar de laatste week gaat het echt snel achteruit.

Ik ben benieuwd naar jullie mening.
Gr.

Peter

Chamaecyparis dode takken
vr, 03/07/2009 - 00:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een plant die tot op heden niet gewend was aan de zon, zou ik zeker nu niet in de felle zon zetten. Uitteraard is er verschil tussen een Chamaecyparisinfo-icon die in de tuin staat en flink doorgeworteld is, en een exemplaar in een schaal. Net niet uitdrogen is mi. veel te weinig met dit warme weer.
Een al wat doffe tak bij aankoop: mogelijk was er al sprake van takbreuk.

vr, 03/07/2009 - 15:26
Onetreehill

Peter,

Ik heb even e.e.a. nagekeken in het Bonsai handboek van Harry Tomlinson.
In de soortenbeschrijving staat bij de Chamaecyparisinfo-icon (schijncipres) het volgende omtrent standplaats enz.

Geef zoveel mogelijk licht maar tegen verbrandende zonnestralen beschermen.
Eveneens tegen uitdrogende wind beschermen als de grond bevroren is.
Dagelijks begieten en benevelenvan de late lente tot de vroege herfst.
Heel belangrijk is dat de grond absoluut niet uitdroogt!
Bemesten on de 2 weken van vroege lente tot late herfst.
Jonge bomen om het jaar verpotten, oudere indien noodzakelijk.
Nijp (niet knippen) de topjes van het NIEUWE loof gedurende het hele groeiseizoen.

Denk dat je hiermee vast wel goede resultaten zult hebben met je boom.
En die tak die toch vast al dood is snoei je af tot op de stam en de snoeiwond even behandelen met snoeiwondbalsem i.v.m. uitdrogen.
Het is altijd belangrijk dat als je een boompje aanschaft je goed op moet letten op evt. takbreuk. Maar aangezien je toch van plan was de takken te snoeien ben je direct van het probleem af. Wel goed blijven opletten dat bij andere takken hetzelfde probleem zich op den duur niet voordoet.

OTH

vr, 03/07/2009 - 16:23
peterb79

Bedankt voor de reacties zover! Ik zal de boom in ieder geval op een beter plek in de tuin zetten en niet de hele dag in de volle zon. En waarschijnlijk geef ik toch te weinig water. Altijd lastig water geven, chamaecyparisinfo-icon schijnt ook erg gevoelig te zijn voor wortelrot.

Groetjes!

Peter

vr, 03/07/2009 - 16:59
Onetreehill

Als het gat onderin de bonsaipot afgedekt is door een gaasje en een laagje fijn grind op de bodem ligt voor de drainage dan hoeft wortelrot niet voor te komen. Mijn bomen geef ik momenteel zoveel water tot het onderuit de pot stroomt. Is echt nodig bij deze extreem hoge temperaturen daar de grond in de bonsaipot nu zeer snel uitdroogt. Maar ligt natuurlijk ook aan de standplaats van de boom, veel of iets minder water.

OTH

Onderwerp gesloten